• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Uncategorized / SCRIPTA MANENT Contestatari ai adevărului istoric

SCRIPTA MANENT Contestatari ai adevărului istoric

Ziarul de Bacau 22 septembrie 2003 Lasă un comentariu

LikeShare

• documente care susțin originile și continuitatea locuirii românești în satul Pustiana și falsitatea unor teorii privind populația ceangăiască

Clase cu limba de predare maghiară, presiuni asupra clericilor de a oficia slujbele în aceeași limbă, deși credincioșii nu doresc acest lucru, exodul copiilor de vîrstă școlară spre localități din județul Harghita, unde li se oferă toate condițiile de studiu – iată doar cîteva dintre problemele cu care se confruntă, de ani buni, locuitorii din Pustiana, acest străvechi sat românesc ale cărui origini sînt contestate ori trecute cu vederea de partizanii maghiarizării, care își susțin pretențiile sprijinindu-se pe faptul că o parte dintre săteni sînt de etnie ceangăiască. Pentru clarificarea acestei situații, am apelat la unul dintre cercetătorii cu reputație în materie. Răspundem, astfel, și numeroaselor solicitări pe această temă, primite în ultima vreme la redacție:

Satul Pustiana este o așezare situată pe terasa superioară din stînga rîului Tazlăul Mare, care s-a dezvoltat în timp împreună cu localitatea Câmpeni, din care s-a desprins la un moment dat din cauza creșterii mai rapide a numărului oamenilor care locuiau aici. Prin căsătorii și alte legături de sînge cu locuitorii vechilor sate răzeșești, menționate în documente la date diferite – Călugăra, Ungureni (1409), Dolești, Leontinești, Ardeoani (1412), Prohozești (1419), Porceștii și Neaghineștii pe Turlui (1438), Beleghet, Agăș, Moinești, Totești (1439), Lucăcești (1440), Băsăști, Bodești, lîngă Scorțeni (1443). Ștefan cel Mare a întărit lui Bâlco satele Balcanii și Domireștii, ambele situate pe „Tazlăul cel Mare”.

Așezarea de la izvoarele Tazlăului Mare exista în anul 1424, atunci cînd domnitorul Alexandru cel Bun a dat lui Toader și Lia pămîntul hotărnicit de panul Giurgiu Globnic, după care s-au pus bazele mănăstirii Tazlăului. Toate localitățile și-au continuat existența ca așezări românești și ortodoxe. Unele dintre localitățile menționate și-au pierdut calitatea de sate răzeșești prin donații domnești către boieri și mănăstiri. Condica Visteriei Moldovei, întocmită în anul 1810, a arătat satul Câmpenii, format din 116 locuințe aparținînd mănăstirii Tazlău. De același așezămînt depindeau Balcanii – 91 de familii, ca și mănăstirea Tazlău – 95 de gospodării. Satul Pustiana, format din 65 de case, a fost arătat ca dependent de moșia mănăstirii Agapia.

Sînt evidente formarea, dezvoltarea și continuitatea satelor românești cu locuitori de credință ortodoxă provenind din epoca civilizației și a culturii daco-romane și a celei premergătoare acesteia. Organizarea parohiei catolice cu centrul administrativ la Pustiana, desprinderea așezărilor componente de la parohia catolică Grozăști, localitate situată pe valea Oituzului, demonstrează tocmai existența anterioară a acestor vetre românești ai căror credincioși erau adepții catolicismului. Activitatea administratorului parohiei catolice Pustiana a fost înscrisă în documentele create de instituția respectivă la data de 2 august 1808, fapt ce convinge că acesta este momentul organizării parohiei. În această zi, administratorul parohiei respective l-a înmormîntat pe Anton Ollaro, decedat la 30 de ani în casa mamei sale, Ollaro Dora. Corpul decedatului a fost îngropat la cimitirul din Frumoasa, fapt ce convinge că în așezarea de reședință nu funcționa o biserică și nici un cimitir. Primul administrator de aici, Anton Finta, un om venit din Transilvania, a botezat, la 20 august același an, pe Magda, fiica lui Iosif și a Barbarei Lascu. Nași au fost Iosif și Caterina Onodi, cu toții locuitori ai satului Pustiana. La 14 decembrie 1808, Brocani l-a cununat pe Anton, fiul lui Ștefan Onodi, căsătorit cu Eva, fiica lui Petru Fodor, ambii din același sat, Pustiana, iar martori le-au fost Petruș Borcoș și Ignatius, cantorul localității. Primul botez a fost efectuat de Finta, iar următoarele 13, între 21 august și 28 decembrie, de către Broconi. Cei 14 copii botezați în primul an al funcționării parohiei, au fost: 10 din Pustiana, 3 din Poduri și unul din Frumoasa. Cele 12 persoane decedate și înmormîntate în primul an al funcționării parohiei catolice Pustiana au fost șase din satul Pustiana, cinci din Poduri și una din Moinești. Înmormîntații anului au fost cinci la Pustiana, tot atîția la Poduri și cîte unul la Moinești și la Frumoasa. Doi dintre aceștia, Ioseph Ollaro, din Tazlăul Sărat, și Ștefan, cu casa în Apa Iugani, au decedat la 60 de ani, Iosif Bolok, din Pustiana, la 56 de ani, Iosiph Doboș, Anton Ollaro, ambii din Pustiana, la 30 de ani.

Scrierea toponimelor și a onomasticii a respectat forma românească. Vîrsta oamenilor arată continuitatea viețuirii în această așezare. Organizarea familiilor, existența gospodăriilor, a puterii economice demonstrează aceeași idee de continuitate. Proveniența din așezări diferite, a catolicilor, convinge asupra faptului că aceștia erau răspîndiți în mai multe sate, situate pe cele două cursuri ale Tazlăului, unificate aproape de Tescani.

Cu toată claritatea și precizia informațiilor documentare, s-au găsit istorici ai așezării care au scris că „…satul s-a format din emigranți transilvăneni nesupuși la înrolare în regimentele grănicerești din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea și s-au așezat aici, alături de satul mai vechi, „Câmpenii”, ceea ce reprezintă un neadevăr flagrant, supărător, dar și o mare doză de ignoranță. (Va urma). (Prof. dr. Dumitru ZAHARIA)

LikeShare

Din categoria: Uncategorized

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

Alegeri prezidențiale 2025, turul al doilea. Prezență la vot mai mare decât în primul tur, în județul Bacău – UPDATE

Programul SOMA de colectare a deșeurilor reziduale, din perioada 19 – 24 mai 2025

Bărbat bănuit de furturi din locuințe, identificat și reținut de polițiști. A spart și locuința unei femei de 67 de ani

Buhuși: Percheziții domiciliare la hoți de lemne. Ei au furat și camerele de supraveghere din zona pădurii Ciolpani

VIDEO: Sponsorizări și donații de peste 67.000 de euro la Gala FSC. Vezi cine sunt laureații celei de a XXII-a ediții

Locuri de muncă la Conextrust SA

2 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

1 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

30 aprilie 2025

Locuri de muncă la Conextrust SA

29 aprilie 2025

Ultimele comentarii

  • Arian la Eurodeputatul Benea, mesaj înaintea finalei prezidențiale: Fără banii UE, România va fi în colaps! Izolaționismul şi retragerea în carapacea înşelătoare a autarhiei nu pot fi o opțiune de luat în calcul!
  • fairy la Eurodeputatul Benea, mesaj înaintea finalei prezidențiale: Fără banii UE, România va fi în colaps! Izolaționismul şi retragerea în carapacea înşelătoare a autarhiei nu pot fi o opțiune de luat în calcul!
  • Adrian la Eurodeputatul Benea, mesaj înaintea finalei prezidențiale: Fără banii UE, România va fi în colaps! Izolaționismul şi retragerea în carapacea înşelătoare a autarhiei nu pot fi o opțiune de luat în calcul!
  • SEPTEP la Foto: Zeci de băcăuani s-au mobilizat pentru Nicușor Dan în centrul orașului, în penultima zi de campanie
  • Arian la Eurodeputatul Benea, mesaj înaintea finalei prezidențiale: Fără banii UE, România va fi în colaps! Izolaționismul şi retragerea în carapacea înşelătoare a autarhiei nu pot fi o opțiune de luat în calcul!

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău