• în școlile din mediul rural la care inspectorii sanitari nu au eliberat autorizația sanitară de funcționare, primarii și directorii nu au mai mișcat un pai • pentru că nimeni nu-i amendează pe cei responsabili, copiii învață în clase distruse și merg la toalete mizerabile
Peste 300 de unități de învățămînt din județul Bacău au intrat în luna septembrie fără autorizație sanitară de funcționare. Cu toate că era de așteptat ca, măcar pe ultima sută de metri, primarii și directorii să dea zor la reparații și zugrăveală, mulți dintre ei nu și-au făcut probleme atunci cînd au primit elevii în clase cu mobilier degradat, pereți nevăruiți și grupuri sanitare defecte. Șefii școlilor care i-au primit pe copii în imobile neautorizate sanitar nu și-au schimbat atitudinea nici săptămîna trecută, cînd au primit din nou vizita reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP). Liniștea le-a fost asigurată și de faptul că nici unul dintre controale nu s-a lăsat cu amenzi, ci doar cu noi constatări și atenționări.
Primele pe lista școlilor reverificate de inspectorii sanitari au fost instituțiile care nu au primit autorizație sanitară, dar aveau un termen în care ar fi trebuit să remedieze o parte din nereguli. „La noul control efectuat după începerea școlii, am constatat că în instituțiile de învățămînt fără autorizație nu s-a schimbat mare lucru. În comuna Ghimeș, de exemplu, 200 de elevi învață în școala din Făgetu de Sus, care are geamuri lipsă, mobilier degradat, W.C. necorespunzător. În mod normal, școala ar trebui închisă, dar sînt prea mulți elevi care ar urma să fie redistribuiți. Tot într-o situație jalnică se află și școlile din Bolovăniș. Decizia în cazul elevilor din școlile respective trebuie să o ia Inspectoratul Școlar”, ne-a declarat dr. Cornelia Cojocaru, director DSP. Lista comunelor în care școlile nu au autorizație sanitară, dar în care nici nu s-au efectuat lucrări de reparație este destul de lungă. Și asta după numai o săptămînă de controale. Școala și grădinița din comuna Asău nu are nici pînă acum grupul sanitar reparat, iar la școala din satul Valea Șoșii, clădirea este prea veche, geamurile sălilor de clasă lipsesc, W.C.-urile sînt necorespunzătoare, iar groapa de gunoi este neamenajată.
Nici unii dintre directorii instituțiilor de învățămînt de la oraș nu se pot lăuda că s-au apucat de treabă măcar pe ultima sută de metri. „La liceul Letea, grupurile sanitare nu sînt nici acum igienizate, iar la internat nu este apă caldă. La liceul Karpen, grupurile sanitare nu s-au igienizat, iar instalația sanitară din cămin ar trebui înlocuită. Toalete neigienizate sînt și la liceul Mangeron”, ne-a declarat și doctorița Petronela Simion, șefa compratimentului Igienă Școlară al DSP. Explicațiile date de directorii care nu au terminat pînă la 15 septembrie zugrăvirea și reparația școlilor este legată numai de lipsa banilor, sau de fondurile insuficiente acordate de primării. Pentru că în ultimii ani, lipsa banilor pentru reparația școlilor a fost invocată la infinit de dascălii ajunși directori, DSP a atenționat Inspectoratul Școlar că instituțiile neautorizate sanitar și care nu-și închid activitatea funcționează pe propria răspundere. Cu alte cuvinte, abia atunci cînd într-o școală neautorizată sanitar izbucnește o epidemie, inspectorii sanitari pot sancționa conducerea unității de învățămînt cu amenzi cuprinse între 5 și 30 de milioane de lei. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns