• doar o zecime din posturile libere din rețeaua medicală sînt căutate de doctorii aflați la început de carieră
Spitalele băcăuane au mai multe locuri vacante pentru doctori tineri decît numărul absolvenților de Medicină care le bat în poartă pentru un loc de muncă. De doi ani, peste o sută de posturi vacante în spitalele și policlinicile din județ sînt scoase la concurs fără ca nici măcar un candidat să se înscrie pentru ocuparea lor. Ultimul concurs care a scos la bătaie 142 de posturi vacante în tot județul a avut aceeași soartă ca toate celelalte dinaintea lui. Doar 17 medici specialiști și-au depus dosarele de înscriere și au ocupat tot atîtea posturi în cinci spitale din județ, cabinete de medicină de familie și Ambulanță. „Numărul medicilor care s-au prezentat la concurs și au cîștigat un loc este extrem de mic comparativ cu necesarul de specialiști. Spitale cum sînt cele din Onești, Comănești, Moinești și Podu Turcului nu au avut nici un candidat pe posturile vacante”, ne-a declarat Adam Jofa, șeful serviciului Resurse Umane al Direcției de Sănătate Publică (DSP).
Criza de medici specialiști din spitale îi obligă pe reprezentanții DSP să ia măsuri de compromis, astfel ca secțiile de spital și cabinetele medicale să nu devină locuri pustii. „În lipsa medicilor tineri care ar trebui să ocupe posturile vacante, doctorii pensionari continuă să fie ținuți în activitate, cu avizul Ministerului Sănătății. Altfel, situația ar fi și mai critică”, mai spune Jofa. Un nou concurs pentru ocuparea posturilor vacante de medic din județul Bacău bate la ușă, dar nici pentru acesta nu se înghesuie doctorii. „Pe 26 octombrie, medicii băcăuani aflați în ultimul an de rezidențiat trebuie să dea examenul de specialitate. Data pînă la care s-au făcut înscrierile pentru acest concurs a fost 17 septembrie. La DSP nu s-a înscris nici un medic pentru acest concurs, dar sperăm că cei care își termină rezidențiatul s-au înscris în centrele universitare”, a adăugat șeful Resurselor Umane. Unul dintre sectoarele în suferință din cauza lipsei de specialiști este cel al serviciilor de Urgență. Numai la Spitalul Județean ar mai fi nevoie de cinci medici specialiști în urgențe, dar la nici unul dintre concursurile organizate pentru ocuparea acestor posturi nu s-au prezentat candidați. O altă specialitate medicală în care se resimte criza de medici este radiologia. Dacă locurile libere din spitale și policlinici nu vor fi ocupate de doctori tineri, unitățile medicale vor fi în scurt timp pline de generații întregi de pensionari, menținuți în activitate pentru că nu are cine să-i înlocuiască.
Salariul unui medic în primii ani de muncă depășește cu puțin trei milioane de lei. De aceea, cei mai mulți absolvenți de medicină, care au terminat și rezidențiatul, preferă să se angajeze pe post de reprezentant al unei firme de medicamente, unde cîștigă 3 – 400 de dolari lunar și beneficiază și de mașină, telefon celular și alte avantaje. O altă categorie este cea a tinerilor care preferă să părăsească țara și să muncească pe brînci în America sau Canada, unde cîștigă bani frumoși. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns