Consiliul National al Intreprinderrilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a formulat un punct de vedre vizavi de situatia economica in care se afla IMM-urile din tara noastra, pe care l-a inaintat noului Guvern.
Acesta aa fost facut public la sfirsitul saptaminii trecute si ne-a fost pus la dispozitie de presedintele Patrinatului Judetean al IMM-urilor Bacau, Gina Plantos. „Sectorul de IMM-uri din România – se arata in mesajul CNIPMMR – este profound afectat de criza economica. In primele 11 luni ale anului 2009, aproape 185.000 de IMM-uri si-au incetat activitatea (prin dizolvari, radieri, suspendari temporare), 22,4% dintre firmele care au supravietuit au trebuit sa reduca salariile pentru a nu concedia salariatii si 31,6% dintre firmele care au supravietuit au trebuit sa reduca numărul de salariati. De asemenea, 57,5% dintre firmele care au supravieţuit si-au redus investitiile, 58,8% si-au redus vinzarile si 77% au profituri mai mici decit in 2008”.
Oamenii de afaceri din acest sector spun ca există preocupări intense ale institutiilor si organizatiilor europene de impulsionare a dezvoltarii sectorului de IMM-uri – principalul generator de sute de mii de locuri de munca in ultimul deceniu – caracterizate prin recunoasterea la nivelul Comisiei Europene a rolulului fundamental al IMM-urilor in aplicarea Strategiei de la Lisabona, prin numeroasele initiative politice si economice care au determinat Parlamentul European si Guvernele nationale ale statelor membre sa includa IMM-urile in prioritatile si programele comunitare – Carta europeana pentru intreprinderile mici, Programul pentru competitivitate si inovare – CIP, etc.. Prin adoptarea Small Business Act, a legii privind micile întreprinderi pentru Europa prin care, au fost definite orientarile si modalitatile de actiune concreta in favoarea IMM-urilor, stabilindu-se 5 piloni principali: crearea unui mediu de afaceri mai prietenos; utilizarea de instrumente pentru dezvoltarea IMM-urilor; cresterea investitiilor in resurse umane si a gradului de ocupare al acestora; amplificarea inovarii si dezvoltarea de mijloace pentru adaptarea IMM-urilor la schimbare si competitie globala; stimularea internationalizarii IMM-urilor.
Asupra acestor puncte de vedere vom reveni. (Petru DONE)
Lasă un răspuns