• mai bine de jumătate dintre candidații înscriși la concursul pentru funcția de directori abia au obținut note de trecere • în ciuda acestor rezultate, ei vor fi, pentru următorii patru ani, șefi ai unităților de învățămînt • cel mai bine s-a prezentat profesorul Vasile Cautiș, ajuns director la Colegiul „Vasile Alecsandri”, iar cel mai slab Constantin Bălănișteanu, care viza șefia Colegiului „Ferdinand I”
Prima etapă a concursului pentru funcția de directori, organizat la începutul aceste săptămîni de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Bacău, a scos încă o dată la iveală dezinteresul sau reținerea manifestate de dascălii băcăuani în ce privește funcțiile de conducere. O posibilă explicație pentru această atitudine ar fi greutățile foarte mari, generate în principal de lipsa banilor, pe care cei puși să gestioneze activitatea unei școli le întîmpină. O altă cauză, poate la fel de importantă ca și prima, este aceea că stimularea materială a conducătorilor de unități lasă mult de dorit, iar dascălii cu abilități manageriale preferă să facă pregătire pe bandă rulantă și să cîștige bani buni, decît să se lege la cap cu muncă nerăsplătită. Dovada că profesorii băcăuani sînt dezinteresați de funcțiile de conducere o reprezintă faptul că din cele 28 de posturi de directori de școli scoase la concurs, doar la trei a existat mai mult de un candidat pe loc. Excepțiile s-au numit Școala „Mihai Drăgan” și Școala „Ion Luca” din Bacău, și Școala „George Enescu” din Moinești. Din totalul de 32 de candidați înscriși pentru 28 de posturi, patru au absentat de la consurs, iar alți doi au fost respinși din start pe motiv că punctajul obținut la CV era sub minimul prevăzut de regulament.
Profesorul Bălănișteanu a ratat șansa de a fi director la Colegiul Ferdinand
În aceste condiții, luni, prin fața comisiei de examinare a ISJ au trecut 26 de candidați care și-au prezentat planul managerial. Candidații trebuia să obțină la proba de CV și la interviu minim 121 de puncte, iar maximul era 165 de puncte. Interesant este că dintre cei 23 de candidați, 13 au obținut sub 135 de puncte, ceea ce denotă pregătirea slabă a profesorilor care ținteau postul de șef al unei unități de învățămînt. Printre directorii care au obținut la limită notă de trecere se numără Mihai Ureche, de la Școala Benești, comuna Stănișești, care a devenit director cu 121,75 de puncte, Constantin Hoștină, de la Școala Bibirești – Ungureni, cu 122 de puncte obținute, sau Daniela Bogătoiu, director la Satu Nou – Pîrgărești, cu 123 de puncte obținute. „Puctajul mic acumulat de cei care au devenit directori în urma concursului se datorează faptului că dascălii din mediul rural nu au puncte prea multe la CV. Ei nu au publicații, nu participă decît foarte rar la cercuri pedagogice sau la alte activități de perfecționare. Altfel, toți candidații au avut un plan managerial foarte bun”, a explicat inspectorul general adjunct al ISJ, Livia Sibișteanu, președintele comisiei de examinare.
Nu numai directorii de la țară au obținut punctaje la limită. Mariana Duță, directorul Grădiniței nr. 9 Onești, a obținut 126 de puncte, iar Mina Ioniță, de la Grădinița 8 Bacău, a obținut doar 130 de puncte. Cătălin Anton, directorul Școlii „Ion Creangă” din Bacău, a ocupat postul de director cu 134 de puncte. Opt dintre cei ajunși șefi de instituții au obținut punctaje între 135 și 150 și doar doi candidați s-au apropiat de punctajul maxim. Cel mai bine s-a prezentat la concurs Vasile Cautiș, inspector în corpul de control al Ministerului Educației și Cercetării, care a obținut 157,5 puncte. În aceste condiții, Cautiș a devenit directorul Colegiului Național „Vasile Alecsandri”. La polul opus, cu cel mai mic punctaj, s-a situat Constantin Bălănișteanu, care viza funcția de director la Colegiul Național „Ferdinand I”, care a primit din partea comisiei doar 100 de puncte, din cauză că nu a știut să răspundă la întrebările de legislație.
Candidații care se consideră nedreptățiți de notele obținute pot face contestație pînă pe 2 octombrie, la ora 12.00. Pînă ieri, la prînz, nici unul dintre profesorii respinși nu făcuse contestație. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns