• băieții spun că profesorii le avantajează pe eleve • fetele spun însă că sînt și profesori care le dau note mari doar lor, băieților
Vineri dimineața, ora de dirigenție: după ce sînt numărate absențele, o voce masculină se aude: „băieții din școală se simt discriminați! La ora „X”, profesoara „Y” ne ascultă doar pe noi, iar la fete le dă referate”. Stupoare! Desigur, ceea ce a urmat se poate „descrie” în decibeli.
Dacă vorbim despre discriminare, în special în liceu și mai ales între tineri, toți am fi tentați să credem că fetele sînt de cele mai multe ori personajele principale în povestire. Greșit! S-a constatat că, de fapt, băieții sînt sau se consideră victimele unor profesori părtinitori. Care e versiunea băieților? „Fetele sînt din firea lor mai conștiincioase, ca să nu zicem „tocilare”. Pe deasupra, din acest motiv se cred și superioare și, nu știu cum se face, că reușesc tot timpul să-i îndulcească pe profesori. Băieții chiar se încumetă deseori să spună ei ce cred profesorii despre eleve: nici o fată nu e rea, învață toate bine și lasă impresia că sînt inteligente. Ele rețin mai mult din clasă și n-au nevoie decît de puțin timp pentru studiu acasă. Ce spun băieții că ar gîndi profesorii despre ei? Aici lucrurile se schimbă radical: toți băieții sînt niște chiulangii; unii sînt chiar inteligenți, dar foarte leneși și au un chef de școală. Da’ lasă că văd ei, dacă nu se pun cu burta pe carte!
Alte două elemente definitorii pentru succesul fetelor în orele ale căror profi sînt de gen masculin sînt fusta scurtă și decolteul. „Și, în plus, de 1 martie, de ce fetele trebuie să primească flori?”
Să nu uităm, însă, că și fetele au versiunea lor în ce-i prrivește pe băieți și discriminarea. Părerea fetelor: băieții nu sînt proști, doar că lipsesc de la școală ca „proștii”, fac absențe fără rost, iar de cele mai multe ori nu rămîn la ore decît fetele. În plus, ei nu știu cum să se poarte cu profii, ca aceștia să nu-i pedepsească pentru absențele nemotivate. Așadar, eventualele avantae de care se bucură liceencele își au justificarea în catalog! Mai multă seriozitate, mai multe avantaje!
Indiferent că ne place sau nu, aceste diferențe se fac și nu ar trebui să ne afecteze prea tare, mai ales că se găsesc de ambele părți. Unii profi dau 10 doar silinței și seriozității, dar sînt și dintre cei care apreciază mai mult inteligența sau sînt absolut imparțiali. În aceste cazuri, se mai poate vorbi de discriminare la școală. Nu cumva profii nu fac diferențe decît cînd acestea sînt reale și trebuie arătate? (Ioana PAVEL)
Lasă un răspuns