• lunar, peste patru sute de bătrîni solicită recalcularea pensiilor • nemulțumiți de cuantumul acestora, ei aleg calea instanțelor, care de cele mai multe ori nu le dă dreptate • sînt însă și pensionari care cîștigă procesele cu Casa de Pensii
Gheorghe Rusu are 68 de ani. O viață și-a petrecut-o trudind la schela petrolieră Modîrzău. Fie ger năpraznic, fie călduri toropitoare, omul a stat pe șantier. După o viață de muncă grea, a primit o pensie de 2.453.000 de lei. „Pensia e mică și nu mă mai pot descurca. Soția a muncit o perioadă scurtă la fosta Cooperativă și are o pensie de 200.000 de lei. Am avut colegi care au lucrat în același loc cu mine, au făcut aceeași treabă, au ieșit la pensie la aceeași vîrstă și cu aceeași vechime cu mine, dar ei au pensii de trei milioane și ceva. Nu înțeleg de ce avem pensii diferite, dacă am muncit pe aceeași tarla”, ne-a povestit bătrînul. El a solicitat să i se recalculeze pensia pentru că, susține el, nu a beneficiat de ultima recorelare. Dar la analizarea dosarului bătrînului, Casa de Pensii nu i-a dat cîștig de cauză pentru că, susțin funcționarii, el a beneficiat de toate recorelările și indexările de pînă acum. Cele cîteva zeci de mii de lei acordate prin programele guvernamentale de combatere a sărăciei nu au avut însă nici un efect. Ritmul indexărilor și recorelărilor nu au putut ține pasul cu inflația și cu creșterile explozive ale prețurilor.
Gheorghe Rusu nu este nici pe departe singurul pensionar care se consideră nedreptățit de stat. Ca el, alte mii de pensionari spun că pensiile le-au fost calculate greșit și cer venituri mai mari. Cei care mai sînt în putere sau au copii să-i ajute apelează la instanță. Alții, însă, renunță la un astfel de demers. Se plîng mereu, dar nu merg la judecată, fiindcă nu au bani de avocați.
Pensiile se calculează informatizat și nu se poate greși
Dintre cei care aleg calea justiției, prea puțini au cîștig de cauză. Și asta, spun funcționarii Casei Județene de Pensii (CJP) din Bacău, pensiile nu se mai calculează cu pixul. Totul se face acum informatizat, iar șansele să se greșească socotelile sînt aproape zero. „Stabilirea pensiilor se face acum în baza unui program informatic stabilit de Casa Națională de Pensii de la București, așa că erorile angajaților noștri sînt minime. Singurele erori care pot apărea sînt legate de data solicitării dreptului legal de pensionare sau de legi care se suprapun”, ne-a declarat Iulia Radu, director executiv la CJP Bacău. Ea ne-a explicat că în legea pensiei există o anomalie care face ca oamenii să piardă o lună la stagiul de cotizare și, automat, la bani. Problema constă în faptul că termenul de depunere a dosarelor este de 90 de zile de la data îndeplinirii condițiilor legale de pensionare. Dar sînt situații în care oamenii solicită pensia ulterior datei amintite. „În această situație, apare o diferență de o lună în stagiul de cotizare a omului care nu se ia în calcul, pentru că omul muncește pînă se emite decizia de pensionare. Ori nimeni nu poate știrbi vechimea în muncă a salariatului. Noi am propus la București să se modifice articolul privind termenul de depunere a dosarelor”, a mai pus Iulia Radu.
Doi foști salariați ai Spitalului TBC au cîștigat în instanță
Singurii care au avut cîștig de cauză în fața instanțelor băcăuane au fost pensionarii care au lucrat în secția de Radilologie a Spitalului TBC Bacău. În două cazuri, pensionarii au solicitat Tribunalului acordarea grupei întîi de muncă și nu celei de-a doua, cum au primit de la Casa de Pensii. Lor li s-a dat dreptate, iar pe cuponul de pensie au primit cîteva sute de mii de lei în plus. „Aici a fost vorba despre suprapunerea Legii pensiei cu o adeverință dată de Guvern muncitorilor de la centrala atomică, dar instanța a considerat că actul se aplică pentru toți cei care lucrează în mediu radioactiv. Ori legea noastră prevede încadraerea acestor oameni în grupa a doua de muncă”, a explicat directoarea Radu.
Carnea, un lux pentru pensionari
Numărul bătrînilor care au obținut majorări de pensii de la instanță este foarte mic. Doar 20 dintre aceștia au mai primit cîte 125.000 de lei în plus pe cuponul de pensie. Cele două milioane și ceva, cît primește în medie lunar un pensionar, nu ajung pentru un trai decent. După o viață de muncă și sacrificii, vîrstnicii au ajuns la bătrînețe să moară cu zile, pentru că nu au bani de mîncare și medicamente. Dovadă stau și cele peste 150 de ajutoare de deces acordate, lunar, de Casa de Pensii. Dintr-o pensie de 2,5 milioane, un bătrîn abia reușește să își procure hrana pentru o lună, formată în principal din legume. Carnea e un lux pe care unii nu și-l permit nici măcar o dată pe săptămînă. Pensia mai este drămuită și pe medicamente, o altă cheltuială obligatorie pentru vîrstnici. Dar mai trebuie luate în calcul și cheltuielile de întreținere, taxele, abonametele radio-tv și telefonic și cablu. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns