Managerii celor două societăți de termoficare din Bacău recunosc faptul că, în acest an, fenomentul debranșărilor a scăpat de sub control, dar că nu pot face numic pentru a opri avalanșa de proprietari de apartamente care renunță la serviciile firmelor pe care le conduc. Atît Vasile Drăgușanu, directorul de la CET, cît și Dumitru Crîșmaru, patronul de la Termloc, dau asigurări că băcăuanii care au rămas racordați nu vor avea de suferit de pe urma debranșărilor masive din această vară. „Vom monta apometre la blocuri pentru înregistrarea consumului de apă caldă, iar la fiecare asociație vor exista, la scările reprezentative, două gigacalorimetre în funcție de care va fi calculată căldura pe fiecare asociație deservită de noi. În acest fel sperăm să reducem consturile nejustificate înregistrate în iarna trecută”, spune Vasile Drăgușanu, directorul de la CET.
Și patronul Termloc spune că proprietarii de apartamente rămași racordați la centralele termice vor primi servicii de calitate. „Avem foarte multe blocuri în care au rămas doar cîteva apartamente racordate. Acestea vor primi căldură și apă caldă în această iarnă, chiar dacă furnizarea este nerentabilă pentru societate”, spune și Dumitru Crîșmaru.
Deocamdată, în cazul Termloc, singurul efect benefic, concretizat doar în calcule teoretice și resimțit de numai cîteva sute de apartamente, este furnizarea apei calde în program non stop. Din motive de rentabilizare a activității puținelor centrale termice care mai funcționează încă, Termloc a decis ca toți băcăuanii care au rămas branșați la sistemul public de termoficare al centralelor termice de cvartal să primească zilnic apă caldă. „Pînă acum, din considerente tehnice, nu puteam furniza apă caldă decît o dată la două zile. Din cauza debranșărilor masive din ultimii ani, capacitatea centralelor s-a redus și putem furniza acum în fiecare zi apă caldă. Este convenabil atît pentru noi, cît și pentru locatari”, spune Viorel Comănescu, reprezentantul firmei Termloc.
Singurii beneficiari ai Termloc care se pot bucura în prezent de confortul de a avea apă caldă în fiecare zi sînt locatarii din cadrul a șase asociații de locatari. Pentru că și-au achitat cea mai mare parte a datoriilor restante, aceștia primesc de cîteva săptămîni apă caldă.
Declarațiile optimiste ale șefilor societăților de termoficare ar putea fi motivate de apropierea alegerilor, iar cei 34 de mii de proprietari de apartamente reprezintă un electorat care poate nu trebuie neglijat. Problema este că sistemul de termoficare a rămas la fel de vechi, singurele investiții făcute fiind în montarea unor apometre și gigacalorimetre. Mult prea puțin în comparație cu pierderile enorme ale sistemului care ani la rînd au fost plătite de băcăuani. Este greu de crezut că în acest an lucrurile se vor schimba, iar băcăuanii vor plăti doar atît cît consumă. Pesimiștii spun că băcăuanii cu posibilități materiale reduse, care nu au avut bani să-și monteze centrale termice și au rămas racordați la sistemul public de termoficare vor ține în spate regiile ineficiente. Și cum pierderile au rămas cel puțin aceleași, iar numărul beneficiarilor tot mai mic, aceștia vor avea mult mai mult de plătit decît în iarna trecută. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns