• deși formularele eliberate de o instrituție ar trebui să se găsească pe internet, acest lucru nu se întîmplă încă
Maria Vasilache umblă de cîteva zile după hîrtii, atît de necesare pentru a-și putea înmatricula mașina. femeia s-a săturat de alergătură, de nervi și cozi, dar și de mutrele celor de la ghișee. „Să-i ia naiba, cu figurile lor și cu prețurile lor. Mi-au luat 80.000 de lei pentru un petec de hîrtie, pe care mi-au completat numai datele din buletin. Ca să-mi rezolv cu mașina, am dat o groază de bani numai pe formulare. Și nici măcar nu au prețurile afișate, de parcă le-am dat mită. Profitorii ăștia îi găsești înăuntru și pe lîngă Poliție”, spune supărată Maria Vasileache. A devenit de-acum un lucru cunoscut că există persoane care cîștigă bani buni de pe urma vînzării formularelor tipizate. În cîteva zile, însă, cel puțin teoretic, mica lor afacere ar trebui să dea faliment.
Pentru persoanele fizice cu acces la internet, problema formularelor necesare la Poliție, spre exemplu, se va rezolva gratuit. Peste două zile, instituțiile băcăuane ar trebyui să aibă pe internet formularistica pe care o folosesc în relația cu cetățenii și agenții economici. Acest lucru încă nu s-a întîmplat, dar termenul legal încă nu a expirat. Teoretic, băcăuanii vor scăpa de chinul procurării formularelor-tip de cereri, declarații, avize și autorizații de la diverse instituții ale statului. Contribuabilii nu-și vor mai pierde vremea pe la ghișeele primăriilor și direcțiilor descentralizate și nici nu vor mai bate din ușă în ușă, de la un functionar la altul, pentru aflarea unor informații publice. În plus, ei nu vor mai fi nevoiți să plătească la suprapreț un simplu formular tipizat. Formularele vor fi obținute de pe internet, printr-o simplă imprimare pe hîrtie.
Guvernul a stabilit ca, pînă pe 10 octombrie, toate instituțiile statului să se înregistreze în Sistemul Electronic Național (SEN) și să se conformeze, astfel, dispozițiilor privind transparența informațiilor publice, conținute în Legea anticorupție. Printre instituțiile care trebuie să aplice această regulă legală se află: Prefectura, Consiliul județean, primăriile municipale și orășenești, direcțiile descentralizate ce aparțin de Ministerul Sănătății și Casa de Asigurări de Sănătate, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei (inclusiv Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă), Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Justiției (Registrul Comerțului) etc. Toate aceste instituții vor furniza operatorilor SEN formularele administrative pe care le utilizează. În situația modificării unui formular, instituția va trebui să trimită operatorilor noul formular, în termen de 48 de ore.
Ce formulare vom găsi pe internet
Formularele care se vor putea obține accesînd internetul sînt de o mare diversitate, de la cererile pentru acordarea ajutoarelor de căldură la declarațiile privind accizele. Printre aceste documente se numără: declarațiile de înregistrare fiscală, cererile de eliberare a certificatului fiscal, cererile de eliberare a unui certificat de atestare fiscală pentru persoanele juridice, cererile de eliberare a certificatului de cazier fiscal, cererile de rectificare a datelor înscrise în cazierul fiscal, declarațiile privind accizele, TVA și obligațiile către bugetul de stat, declarațiile de decont privind TVA, declarațiile privind taxa de dezvoltare cuprinsă în tariful energiei electrice și termice, cererile de alocație pentru copii, cererile de alocație suplimentară pentru familiile cu copii, cererile pentru acordarea indemnizației de șomaj, contractul asigurărilor pentru șomaj, cererile de repartiție, certificatele privind stagiul de cotizare în sistemul asigurărilor sociale, declarațiile de contribuție la fondul de șomaj a angajatorului, fișele pentru înregistrarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, cererile de acordare a pensiei de invaliditate, cererile pentru acordarea pensiei de urmaș, cererile-tip pentru solicitarea drepturilor de asigurări sociale, modelul contractului individual de muncă, fișele de consultații medicale tip „a” („b”) pentru conducătorii de autovehicule, contractele de comodat, cererile de înscriere la examenul de admitere în vederea obținerii calificării de expert contabil sau contabil autorizat, cererile de echivalare a examenului de capacitate, cererile pentru acordarea rentei viagere (pentru personalitățile din știință și sport), cererile de autorizare pentru efectuarea de construcții în zonele libere, aprobarea schimbării seriei de motor sau de șasiu, cererile de eliberare a atestatului pentru practicarea activității de taximetrie, cererile pentru eliberarea actelor de identitate, cererile pentru anunțarea reședinței, cererile pentru eliberarea unui nou pașaport, cererile pentru prelungirea valabilității pașaportului, cererile pentru includerea copiilor sub 14 ani în pașaport, cererile pentru preschimbarea permisului de conducere, cererile pentru preschimbarea certificatului de înmatriculare, cererile pentru licențe de import/export, cererile pentru eliberarea certificatelor de urbanism, cererile pentru acordarea ajutoarelor de încălzire, documentele-tip din sfera de activitate a Registrului Comerțului (cerere de preschimbare, cerere de radiere, declarații pe propria răspundere privind protecția mediului, protecția muncii, îndeplinirea condițiilor sanitar-veterinare, a condițiilor igienico-sanitare).
Persoanele fizice se vor putea înregistra în SEN pe baza documentelor care le atestă identitatea și domiciliul, fără să plătească nici o taxă de utilizare. Doar persoanele juridice care vor folosi sistemul vor plăti o taxă de 460.000 lei anual către Inspectoratul General pentru Comunicații. În cazul persoanelor juridice, la înregistrarea în SEN sînt necesare mai multe documente: certificatul de înregistrare (codul unic), certificatul de înregistrare fiscală sau autorizația de funcționare, dovada achitării tarifului de utilizare a procedurilor electronice, împuternicire pentru persoana care utilizează sistemul. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns