• secții întregi de spital ar fi trebuit să-și caseze aparatura medicală încă de acum 20 de ani • pentru că nu au bani să le repare sau să-și cumpere altele noi, spitalele își cîrpesc vechiturile
În aceeași unitate medicală în care au fost amplasate recent aparate de sute de mii de dolari, cu ajutorul cărora se oferă servicii medicale inaccesibile pînă acum la băcăuanilor, secții întregi de spital ar trebui să arunce la gunoi tot instrumentarul sau aparatura medicală. După carte, norma de exploatare a acestor aparate este de zece ani și doar cu multă indulgență poate fi prelungită la 15 ani. În realitate, însă, în spitalele băcăuane, multe dintre aparatele medicale datează din anii ’70, cînd imobilele respective au fost construite și date în folosință. Cînd le-a venit sfîrșitul, aparatele uzate n-au fost aruncate. Cele mai multe au fost cîrpite de tenicienii Centrului de Reparații a Aparaturii Medicale (CRAM) din Bacău. Zilnic, ei sînt prezenți în sălile de operație, unde defecțiunea unui aparat de anestezie se poate solda cu moartea pacientului. „Doar cîteva aparate de anestezie sînt noi în spitale. În rest, toate sînt vechi și necesită adaptări de tot felul. Chiar și pentru aparatele primite de la ajutoare am fost nevoiți să facem tot felul de reparații și adaptări, pentru că ba le lipsea cîte o piesă, ba trebuiau adaptate la rețeaua noastră electrică. După fiecare lucrare trebuie să meargă totul foarte bine, pentru că nu ne putem juca cu viața oamenilor. La fiecare operație, lîngă echipa chirurgicală stă un tehnician de-al nostru care să intervină în orice moment”, ne-a declarat Vasile Băsescu, directorul CRAM.
Și lămpile chirurgicale au fost reparate de zeci de ori. Și asta din simplul motiv că Ministerul Sănătății nu a alocat în ultimii ani fonduri pentru modernizarea sălilor de operație. Cea mai mare problemă rămîne însă sursa pieselor de schimb. „Toată aparatură și instrumentarul vechi din spitalele băcăuane au fost fabricate la București. Această fabrică mai există și acum, dar ca să ne dea piesa pe care le-o solicităm, ne impun reaparații capitale și verificări ale aparatului respectiv. Cum spitalele nu au bani, recurgem la tot felul de adaptări”, mai spune directorul Băsescu. Recondiționate însă cu spirit de răspundere, aparatele medicale vechi nu au pus pînă acum în pericol viața vreunui pacient. Cu toate acestea, mai devreme sau mai tîrziu mai toate vor trebui aruncate la fier vechi.
Una dintre cele mai vechi instalații sanitare din județ este aparatura de sterilizare a Maternității din Bacău. Reparată săptămînă de săptămînă, instalația de sterilizare care ar fi trebuit casată din anii ’80 dă semne că nu mai are mult de trăit. Cum Maternitatea a intrat de anul trecut într-un program de modernizare, singura speranță a specialiștilor este că nu vor mai trebui să aștepte mult aducerea unui nou aparat de acest gen. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns