„La noi, trebuie să mori de foame ca să iei ajutor social”
• afirmă Constantin Chiper, viceprimarul comunei Berești Bistrița • restanțele la plata ajutoarelor sociale ajung și la zece luni • chiar după rectificare, mila guvernamentală are o lacună financiară de cîteva luni • primarii nu mai știu de la ce lună să pornească plățile pentru că oamenii, deși au dreptul la ajutor, nu au muncit așa cum zice legea
Actuala guvernare și-a făcut încă de la instalare un țel și un titlu de glorie din așa-numita „solidaritate socială”, denumire proțăpită, la un moment, chiar în denumirea unui minister. Legea 416, privind venitul minim garantat, a venit ca o confirmare a resortului milei guvernamentale: pomană contra voturi. Filantropica putere avea la sfîrșitul anului 2001 planuri mărețe de stimulare a nemuncii prin acordarea cu mare larghețe a unor ajutoare sociale pe criterii nu foarte bine precizate. Încă de la apariția bugetului pe anul 2002 se prefigurau o sumedenie de probleme în alocarea ajutoarelor către săracii orașelor și satelor. Oamenii ar fi trebuit să presteze în folosul comunității nouă zile de muncă în schimbul unor venituri care să nu-i lase să moară de foame. Primul șoc a venit în prima parte a anului 2002, cînd, în mai multe comune din județul nostru, primarii s-au confruntat cu adevărate revolte ale beneficiarilor ajutorului de la stat. Motivul: lipsa din cont a banilor sau, pe alocuri, dezinteresul autorităților locale.
Încă din primul an, sumele alocate de Guvern și distribuite de către Consiliul Județean s-au dovedit insuficiente, așa că aproape toate primăriile au înregistrat restanțe de cîteva luni la plata venitului minim garantat și a ajutoarelor pentru încălzire. Anul acesta este încă și mai prost, din acest punct de vedere, pentru că primăriile au raportat la finele lunii iulie că au de plătit restanțe și de zece luni în urmă. Comunele din județ au ajuns să aibă restanțe de plată de 62 de miliarde de lei, pentru ajutoare sociale, și 3,4 miliarde de lei, pentru încălzirea locuinței. La un loc, comunele și orașele băcăuane, restanțele la plată, conform dosarelor sociale întocmite de primării, depășesc 100 de miliarde de lei, la nivelul primelor șapte luni ale acestui an. Ca să facă față solicitărilor de ajutoare sociale, primăriile au cerut de la Consiliul Județean, ca, la ultima rectificare de buget, să le fie alocate peste 147 de miliarde de lei. Dezamăgirea a fost totală după ședința de rectificare, deorece Guvernul nu a trimis la Bacău decît 42 de miliarde de lei pentru plata ajutoarelor sociale și pentru încălzirea locuinței. Banii, puțini, au fost împărțiți în consecință, adică un pic la fiecare, dar nu suficienți pentru săracii din localitățile județului.
„Trebuie să le căutăm nod în papură”
În evidențele CJ pe primele șapte luni ale acestui an, comuna Berești Bistrița, de exemplu, apare cu 105 dosare, adică cu aproximativ 300 de persoane ajutate financiar de stat. Restanțele la plată au ajuns pe 31 iulie 2003 la zece luni, cu un total de peste 1,5 miliarde de lei, din care jumătate reprezentau o „codiță” de anul trecut. Tot atîția bani au cerut autoritățile locale și la recenta rectificare de buget, dar au primit numai aproximativ 400 de milioane de lei pentru ajutorul social și căldură. Constantin Chiper, viceprimarul comunei Berești Bistrița, ne spune că probleme cu aplicarea Legii 416/2001 au fost permanent, dar că nu s-a confruntat cu reclamații de la beneficiari. „Le-am dat cît a fost repartizat, uneori 60 la sută, altădată nimic. Nu am avut revolte, deoarece nu i-am chemat pe oameni la muncă decît atunci cînd eram siguri de banii alocați. Cînd nu erau bani suficienți, beneficiarii de ajutoare nu munceau decît 4-5 zile, funcție de banii pe care îi aveam”, spune viceprimarul Chiper. Despre cei care pot fi ajutați financiar, Chiper a ajuns la concluzia că „la noi trebuie să mori de foame ca să ai ajutor social. Cînd promiți că dai niște bani și n-ai de unde, la un moment dat îi cauți nod în papură, ca să nu se mai încadreze în criteriile beneficiarilor de ajutor”. Viceprimarul spune că, din cauza banilor insuficienți ce sînt alocați, au fost scoși de la plată și cei fără avere sau loc de muncă chiar dacă aveau cîte o găină-două prin bătătură sau un petec de pădure. În comuna Berești-Bistrița, cei peste 300 de beneficiari de ajutoare de la stat au fost folosiți pentru amenajarea și întreținerea șanțurilor, în general „munci necalificate”, după cum ne spune Constantin Chiper. Au mai fost scoase de la plată și persoanele cărora Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bacău le-a găsit loc de muncă, iar acestea nu s-au prezentat la serviciu. „Sînt destul de mulți care nu s-au dus să muncească și au motivat că nu le convine să facă naveta”, precizează Chiper.
Buhuși este orașul în care autoritățile se confruntă cu cele mai mari probleme în asigurarea plăților către toți beneficiarii Legii 416. În cîteva rînduri, oamenii chiar au asaltat sediul primăriei din localitate ca să le fie plătite ajutoarele. La rectificarea de buget, Buhușiul a cerut aproximativ 7,5 miliarde de lei, sumă din care ar fi trebuit să acopere și restanțele din urmă, de peste 4,7 miliarde de lei. Ionel Turcea, primarul orașului, ne informează că a primit numai 1,5 miliarde de lei. „Banii pentru căldură ajung, dar ajutoarele sociale pot fi plătite numai pentru ultimele trei luni ale anului. Plata ajutoarelor pentru cinci luni din urmă nu o putem face. Sperăm într-o nouă rectificare de buget”, afirmă primarul Turcea. Și la Buhuși, autoritățile au suflat în iaurt și, nefiind siguri pe promisiunile de bani, nu i-au chemat pe oameni la muncă. Abia acum, cînd fondurile au ajuns deja în teșchereaua localității, primarul Turcea a i-a chemat pe cei 300 de săraci la muncă.
Pentru lunile restante, săracii trebuie să înghită în sec și să aștepte pomana de anul viitor, cînd, înainte de alegeri, statul va mări baierile pungii colective și va mai cumpăra cîteva voturi cu bani din impozite și taxe.
Săracii beneficiari de ajutor social plutesc în neant
Deși primarii s-au văzut cu o parte din bani în cont, pentru ei s-au ridicat alte întrebări. Zi de zi, edilii locali asaltează asistența socială din cadrul Direcției pentru Dialog Familie și Solidaritate Socială (DDFSS) din Bacău pentru a primi lămuriri asupra modului în care trebuie efectuate plățile. „Situația este foarte ciudată pentru că atît timp cît nu au fost bani oamenii nu au muncit. Acum primarii nu mai știu pe ce lună să facă plățile. Acolo unde s-a muncit și nu s-a plătit situația e simplă. Dar acolo unde există persoane care au dreptul la ajutor și nu au muncit apar problemele pentru că și sînt pe liste ca beneficiari, dar practic nu pot primi nimic. Situația lor a rămas așa plutind”, ne-a declarat Neculai Cucu, director executiv adjunct la DDFSS Bacău. Săracii beneficiari de pomană de la Guvern sub formă de ajutor social au rămas cu numele în actele primăriei. Ei trebuiau să muncească în folosul comunității și să își încaseze banii, dar din lipsă de fonduri primarii au oprit procedura. Dacă primarii ar plăti pe luna octombrie, sărmanii trebuie să facă de acum orele de muncă legală, iar banii și i-ar primi în noiembrie, iar ca să îi plătești pe martie dacă nu au muncit nu se poate. în plus nici recuperarea lunilor neplătite nu se paote. Asta înseamnă că banii de ajutoare ar mai sta încă o lună în cont, cu toate că sînt mii de săraci care așteaptă fondurile ca pe pîinea caldă.
Mulți au renunțat să mai meargă la Șomaj să își ridice adeverințele de șomeri care să ateste că nu au loc de muncă și pot primi ajutorul. „Oamenii au venit din diferite colțuri ale județului de două trei ori pentru adeverințe, dar cînd au văzut că dau banii degeaba pe transport au renunțat”, a mai spus directorul Cucu. Persoanele care nu au adus la primării adeverinețele de la forțele de muncă au fost scoase de la prevederile Legii 416, cu toate că la veniturile lor lunare ar putea primi lejer ajutorul social. O altă anomalie s-a ivit odată cu acordarea ajutoarelor de încălzire. „Ori cei 350.000 de lei se acordă beneficiarilor de venit minim. Dar dacă omul nu a muncit, chiar dacă are dreptul la ajutor și se află în listele primăriei, mai primește și banii de încălzire? Dacă nu există dispoziție de încetare a acordării ajurtorului, atunci omul are dreptul și la ajutorul de încălzire”, a mai precizat Neculai Cucu. (Florin POPESCU, Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns