Peste puțin timp, Filiala Asociației Naționale a Veteranilor de Război „General Eremia Grigorescu” din județul nostru va păși în cel de-al 15-lea an de existență. O activitate susținută, încheiată cu rezultate pe măsură. Cum era și firesc, primii ani după constituire au fost consacrați consolidării organizației, identificării și luării în evidență a tuturor combatanților din cele două războaie mondiale, în vederea acordării drepturilor conferite prin lege. A fost o treabă dificilă, care a necesitat un uriaș volum de muncă, pentru că cei îndreptățiți de lege nu erau puțini, în final numărul veteranilor de război, al văduvelor de război și văduvelor de veterani atestați ridicîndu-se la peste 35.000 de persoane. Procurarea documentelor personale prevăzute de legislația în vigoare pentru a beneficia de aceste drepturi a dat multă bătaie de cap întrucît multe acte erau incorect întocmite, deteriorate sau pierdute. Cu foarte puține excepții, la ora actuală întreaga masă de beneficiari ai Legii nr.44 / 1994 se bucură de drepturile care i se cuvin. În urma finalizării acțiunii amintite au fost create condiții pentru ca eforturile activului filialei și subfilialelor să poată fi concentrate spre înfăptuirea celui de al doilea mare obiectiv înscris în programul de activitate: memiorialistica de război. A fost organizată o largă acțiune de strîngere și valorificare a documentelor: acte autentice, scrisori, amintiri, evocări, creații literare, fotografii și alte mărturii despre faptele de luptă cărora le-au fost martori sau părtași direcți. Concentrarea efortului în această direcție a fost determinată și de faptul că numărul celor care puteau oferi asemenea mărturii era în continuă scădere și ar fi fost păcat ca un asemenea bogat izvor de documente să rămînă nevalorificat. Au fost adunate mii de asemenea mărturii, multe dintre ele fiind folosite sub forma unor articole, evocări, interviuri în Ziarul „Veteranul de război”, în cele două almanahuri sau în Istoria Filialei ANVR – „General Eremia Grigorescu”, cărți apărute sub egida Filialei județene a veteranilor. Altele și-au găsit locul în lucrări editate de Asociația Națională a Veteranilor – București. Dar cele mai multe așteaptă să fie de folos cercetătorilor, tuturor celor interesați de istoria marilor conflagrații mondiale ale secolului trecut.
Venise timpul ca atenția conducerii Filialei să se orienteze mai mult spre înfăptuirea celui de al treilea obiectiv major înscris în program: creșterea contribuției veteranilor de război la educarea tinerei generații în spiritul dragostei de țară, al cunoașterii și prețuirii valorilor ei fundamentale, al cinstirii celor ce și-au vărsat sîngele pentru apărarea libertății și suveranității patriei. Cum vîrsta nu le permitea veteranilor de război – cei mai tineri depășesc pragul vîrstei de 80 de ani – să se implice singuri într-o asemenea acțiune, și-au luat ca partener, cum era și firesc, organul specializat în acest domeniu, adică Inspectoratul Școlar Județean.
Conlucrarea dintre cele două părți pentru organizarea unui concurs cultural – patriotic a avut la bază protocolul încheiat la începutul fiecăruia din ultimii 3 ani de învățămînt. Ea a fost susținută de Ziarul „Veteranul de război”, care a publicat la fiecare dintre cele trei ediții ale concursului, suplimente de 2 – 4 pagini cuprinzînd regulamentul de organizare, tematica, bibliografia , modul de desfășurare. Cea dintîi ediție, desfășurată sub genericul „Eroi au fost, eroi sînt încă”, a avut loc pe parcursul primului an școlar din mileniul doi, iar următoarele, cu genericele „Onoare armatei române” și „Cinste și onoare ostașilor români – veterani de război” în anii următori. Cîștigătorii celor trei ediții au fost răsplătiți cu premii în bani, cărți, cîte un sejur în Tabăra Internațională școlară. Subfilialele ANVR din Răcăciuni, Asău, Filipeni au oferit participanților la concurs excursii în localități cu un bogat trecut istoric. Dincolo de numărul participanților la concurs, de valoarea premiilor acordate, marele cîștig al celor trei ediții ale concursului constă în intenția clar exprimată și pusă în practică de organizatori de a cultiva în rîndul tineretului valorile educației patriotice. Acest lucru este evidențiat și de opiniile cîtorva dintre participanții la concurs: „Marele cîștig al concursului cultural – patriotic deschis tineretului școlar constă în faptul că a adus împreună generații diferite, una de ieri, uitată prin cărți și cătune de care – se părea – nimeni nu mai avea nevoie și una de azi, ajutîndu-se să se regăsească și să găsească un drum comun către mîine” (Prof. Dumitru Ficuță, reprezentantul Inspectoratului școlar); „Concursul este atractiv, activ și interesant. Participînd alături de alți colegi am învățat multe despre gloria și onoarea armatei române, despre bărbăția cu care au luptat și s-au jertfit veteranii de război” (Andreea Georgescu – elevă, Școala Asău); „Dacă nu-i învățăm pe copii să-și cunoască trecutul și să-și cinstească eroii, nu vor știi să-și clădească viitorul” (prof. Liliana Munteanu – Buhoci); „Participarea la concurs a reușit să-mi insufle interesul pentru patrie, respectul și recunoștința ce le datorăm noi, copiii țării, înaintașilor care și-au vărsat sîngele făcînd din piepturile lor scut pentru apărarea brazdei străbune” (Răzvan Buda, Școala nr. 10 Bacău, cîștigătorul primei ediții); „Pentru elevi, pentru tinerele generații, veteranii de război reprezintă – prin faptele de arme săvîrșite – adevărate modele, exemple vii, demne de urmat” (prof. Maria Coroi – Bacău); „E nemaipomenit să-i privești și să-i asculți pe veteranii de război, care au scris istoria cu sîngele lor” (Vlad Lazăr, elev din Comănești).
În perioada desfășurării concursului în mai multe localități: la Asău, la Buhoci, la Răcăciuni au luat ființă Cercuri ale nepoților și strănepoților veteranilor de război. Membrii acestor cercuri au și început să facă pregătiri în vederea participării la cea de a IV-a ediție a Concursului cultural – patriotic ce se va desfășura pe parcursul anului școlar 2003 – 2004. (Constantin AZOIȚEI)
Lasă un răspuns