• inspectorii trebuie să se simtă „ca acasă” în timpul controlului • totuși, aceștia trebuie să se poarte cu mănuși, ca să nu perturbe activitatea celor controlați
Inspectorii Fiscali vor putea să-i controleze pe rău-platnici și în afara programului normal de lucru, dar numai dacă vor avea acordul scris al contribuabililor. Aprobate săptămîna trecută, normele metodologice de aplicare a Ordonanței Guvernului 70/1997 privind controlul fiscal mai obligă contribuabilii să pună la dispoziția organelor de control toate documentele și evidențele contabile și să asigure spațiul de lucru, precum și toate condițiile necesare pentru desfășurarea controlului. În plus, ei vor fi obligați să permită inspectorilor accesul în locurile unde se află bunurile și valorile supuse impozitării. Același act normativ mai stipulează că cei supuși controlului fiscal vor avea dreptul, pe întreaga perioadă a verificărilor, la asistență de specialitate, asigurată de către experți contabili, experți autorizați ori consultanți fiscali, precum și de asistență juridică. În cazul în care se vor constata abateri de natura evaziunii fiscale, controlul va fi extins asupra tuturor documentelor financiar-contabile. Potrivit Ordonanței 70/1997, controlul fiscal cuprinde ansamblul activităților care au ca scop verificarea sincerității declarațiilor și verificarea corectitudinii îndeplinirii de către contribuabili a unor obligații fiscale, precum cea de declarare a bunurilor, veniturilor impozabile sau, după caz, a impozitelor datorate, obligația de plată a impozitelor la termenele legale, precum și obligația de calculare și înregistrare a acestora în evidențele contabile.
Agenție de Administrare Fiscală, de la anul
De la 1 ianuarie 2004, va funcționa Agenția de Administrare Fiscală, organism în subordinea Ministerului Finanțelor Publice. Inspectorii fiscali, angajații noii agenții, vor fi obligați să efectueze verificările, astfel încît acestea să afecteze cît mai puțin activitatea curentă a celor controlați. De asemenea, inspectorii fiscali vor fi obligați să dea dovadă de înțelegere și solicitudine față de doleanțele contribuabililor. Inspectorii vor fi obligați să nu divulge informațiile de care iau cunoștință în exercitarea atribuțiilor de serviciu, respectiv să păstreze secretul fiscal. Maricel Radu, purtător de cuvînt al Direcției Generale a Finanțelor Publice Bacău, ne-a declarat că, deocamdată, Agenția de Administrare Fiscală s-a înființat la nivel național, urmînd ca agențiile teritoriale să înceapă să funcționeze de la începutul anului viitor. Deocamdată, se așteaptă de la București organigrama noii instituții.
De asemenea, începînd de anul viitor, contribuabilii care nu-și onorează obligațiile fiscale din proprie inițiativă vor avea șanse mult mai mari să fie vizitați de către inspectorii fiscali. Aceasta, deoarece Inspecția Fiscală va efectua, cu prioritate, verificări la contribuabilii care nu se conformează voluntar la îndeplinirea obligațiilor fiscale, în baza unui aviz de inspecție transmis contribuabilului cu cel puțin cinci zile inaintea demarării acțiunii. Pentru motive întemeiate, cei vizați pot solicita amînarea începerii controlului cu maximum 15 zile lucrătoare. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns