Eduard ADAM
Executivul a luat deunăzi o măsură care era cît pe ce să mă convingă că mai marilor noștri le-a venit mintea la cap și că, încet, încet, o să ajungem și noi în rînd cu lumea civilizată. PSD a decis să nu ia înapoi bani de la pensionarii ale căror pensii au fost calculate greșit. Pentru că s-a descoperit că unii vîrstnici au primit sume mai mari decît cele cuvenite, guvernanții au hotărît să-i tragă de urechi pe funcționarii neatenți și să nu mai bage, abuziv, mîna în buzunarele pensionarilor. Imediat ce a fost făcută publică decizia Guvernului am fost tentat să cred că măsura n-are nici un fel de conotație politică. Numai că, tot de curînd, am aflat și că în blocurile din Bacău în care mai sînt racordați la sistemul centralizat de încălzire una sau două familii se va da căldură la iarnă. Ciudat, nu? Cum să plimbi agentul termic prin conducte doar ca o pensionară, singura care nu are centrală termică dintr-un bloc întreg, să nu înghețe în apartament? Mai ales că, acum cîteva luni, Dumitru Crîșmaru, directorul Termloc, afirma că așa ceva nu se va întîmpla. Că acolo unde a mai rămas doar o familie sau două nedebranșate nu va mai da căldură, pentru că nu e rentabil.
Recunoașteți stilul? S-a mai întîmplat pe la noi așa ceva de la alegerile trecute și pînă astăzi? Eu unul nu-mi aduc aminte. Nu spun că e firesc să iei înapoi bani din pensia unui bătrîn fiindcă funcționara de la Casa de Pensii, neatentă, i-a pus un zero în plus la suma de mizerie plătită de stat. Nu spun că e normal ca o firmă să nu mai dea căldură doar pentru că într-un bloc a mai rămas un amărît cu cinci copii care n-are bani de centrală termică. Spun doar că aleșii noștri n-au arătat atîta bunăvoință față de cei năpăstuiți în ultimii trei ani. Și-atunci, ce să fie oare?! De ce o schimbare de optică atît de radicală?
Răspunsul pare să stea în timpul scurt care a mai rămas pînă la alegerile viitoare. Se-apropie localele și prezindețialele, iar liderii PSD s-au gîndit că ar fi timpul să-și pregătească terenul. Și-au ales, se pare, și „victimele”: bătrînii și cei săraci. Șmecheria nu prea mai ține la ceilalți, dar la ei da. Dacă le dai ceva, cît de puțin, aceștia vor merge la vot bucuroși că, uite, cineva s-a gîndit la ei. Pentru niște leuți în plus la pensie, vor uita că tot cei aflați acum la putere i-au adus la limita subzinstenței. Și ce e mai simplu decît să te arăți interesat de necazul unora care n-au ce pune pe masă. Le spui că nu le mai iei banii înapoi, fără să le explici că, de fapt, așa ar trebui să se întîmple. Că alții ar trebui să plătească pentru că nu și-au făcut corect munca pentru care sînt plătiți. Dovedești cît efort faci tu ca ei să aibă căldură iarna, dar omiți să le spui că e un drept elementar al lor. Că, peste tot în lumea asta, oamenii trebuie să beneficieze de serviciile pentru care plătesc.
Neatenția unor funcționari a făcut în bugetul asigurărilor sociale o gaură de aproape 40 de miliarde. PSD a decis să treacă suma la datoria publică. E simplu, nu?! Doar nu-i doare gura pe guvernanți să vorbească. În plus, nu plătesc din buzunarul lor. La mijloc sînt banii noștri, ai contribuabililor. Cît despre faptul că funcționarii care au greșit vor fi sancționați, să fim serioși! Sună exact ca lupta împotriva corupției. Străinii spun că România e cea mai coruptă țară, dar noi nu găsim corupții. Sînt convins că PSD va mai ieși în față cu astfel de măsuri populiste. Așa cum a găsit șmecheria cu pensiile, cu agentul termic, va mai găsi și altele pînă la alegerile de anul viitor. Important e să cîștige, pentru că, rămași la putere, își vor scoate ei pîrleala.
Lasă un răspuns