• în tot județul sînt doar 60 de locuri de parcare pentru handicapați, dar multe nu sînt nici măcar amenajate cu semnul specific • pînă la sfîrșitul acestui an, toate orașele trebuie să fie dotate cu astfel de parcări • nici un for nu poate verifica și sancționa primăriile care nu vor rezolva această problemă • chiar dacă există, parcările pentru persoanele cu handicap de la Consiliul Județean sînt ocupate cel mai des de directorii veniți la videoconferințe
Nu mai puțin de 40 de persoane cu handicap din județul nostru posedă în acest moment mașini personale. Mulți merg cu mașina însă nu au unde să parcheze. Asta deși legea le rezervă acest drept. La fel pățesc și însoțitorii handicapaților de gradul unu, care au dreptul să își lase mașinile în locurile destinate persoanei cu dizabilități. Pînă la sfîrșitul acestui an, orașele din județ ar trebui dotate cu locuri speciale de parcare pentru handicapați. Cu toate acestea, prea puțini primari și-au luat în serios treaba și au dispus amenajarea acestor spații. În județ sînt 60 de asemenea locuri de parcare, dar multe dintre ele sînt doar pe hîrtie.
Orașul Bacău stă cel mai bine la capitolul parcări pentru handicapați. Aici sînt 22 de locuri rezervate persoanelor cu handicap. În celelalte orașe, situația este departe de a se încadra în normal. La Moinești sînt patru parcări amenajate, la Dărmănești doar două, la Comănești trei, la Tîrgu Ocna una singură, iar la Slănic Moldova numai trei. Orașele Buhuși și Comănești figurează în scripte că au locuri de parcare pentru handicapați. În realitate, ele nu există. Autoritățile susțin însă că locurile de parcare există, dar că nu sînt amenajate. Ca și cum pentru amenajare ar trebui nu știu ce lucruri sofisticate. Greșit. Trebuie doar un însemn cu vopsea făcut pe asfalt, care să-i avertizeze pe șoferi că trebuie să-și lase mașinile în alte locuri.
Parcări prost construite
Numai că și la Bacău sînt probleme, generate de lipsa de respect a oamenilor. „Deseori mi s-a întîmplat să găsesc ocupate locurile rezervate pentru noi, mai ales de taximetriști. De regulă, acest lucru se întîmplă la Casa de Asigurări de Sănătate, unde persoana cu handicap merge cu diverse probleme. Mai mult, aici a trebuit să îl înfrunt și pe îngrijitorul parcării care le dădea dreptate taximetriștilor”, ne-a spus Dorina Poinaru, președinta Societății Handicapaților Fizic (SHF) din Bacău, ea însăși persoană cu dizabilități.
O altă problemă derivă din dimensiunile prea mici ale locurilor de parcare pentru handicapați. „Locul de parcare ar trebui să aibă o lățime suficientă pentru ca persoana cu handicap să poată coborî în căruț. Ușa mașinii trebuie să se deschidă larg, nu pe jumătate. De regulă, pentru noi sînt bune parcările laterale, cum sînt cele două locuri din fața Gării”, a explicat președinta SHF Bacău.
Primari nu fac pentru că știu că nu pot fi sancționați
Primarii care nu au amenajat parcări pentru persoanele bolnave nu pot fi trași la răspundere și sancționați, deoarece legea nu precizează cine are drept de control în astfel de cazuri. Poliția poate sancționa doar persoanele care parchează în mod ilegal mașina pe locul rezervat persoanei cu handicap.
Parcarea din spatele Prefecturii din Bacău are două locuri pentru persoane cu handicap. În general, gardienii de la intrare au grijă să nu le ocupe decît cei cu handicap, dar, din cînd în cînd, cîte un șofer mai scapă de vigilența celor în uniformă. Cea mai mare problemă o constituie numărul mare de șoferi care își caută loc de parcare în spatele instituției. Radu Burchi, șeful Serviciului Administrativ – Patrimoniu din cadrul Consiliului Județean Bacău, spune că are permanent în atenție respectarea legalității, dar spațiul insuficient al parcării crează mari dificultăți în menținerea celor două locuri neocupate. „Cel mai des, locurile pentru persoanele cu handicap sînt ocupate în timpul teleconferinței săptămînale. În rest, gardienii îi avertizează pe cei care parchează ilegal mașinile. Oricum, niciodată nu s-a întîmplat să vrea să parcheze aici o persoană cu handicap. Chiar dacă se va întîmpla așa ceva, nu va fi o problemă, deoarece vom rezolva pe loc situația”, ne-a declarat Burchi. În timpul discuției cu Radu Burchi, gardienii încercau să afle cine este proprietarul Daciei cu numărul de înmatriculare BC 74LUM. Era soțul unei funcționare de la Palat, care parcase pe locul special destinat persoanelor cu handicap, deși erau și alte locuri libere. (Florin POPESCU, Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns