• medicii venerologi nu-i mai pot obliga pe pacienții bolnavi de sifilis să declare toate persoanele cu care au întreținut relații sexuale • suspecții de sifilis fără nici un venit și fără asigurare medicală trebuie să suporte costul investigațiilor de laborator • indolența adulților și desființarea programului național de sănătate pentru sifilis a dublat numărul nou-născuților cu lues congenital
Recenta arestare a unei prostituate bolnave de sifilis din Piatra Neamț, care a declarat polițiștilor că în ultima perioadă a întreținut raporturi sexuale orale cu peste 100 de lucrători CFR de pe ruta Suceava- Focșani, și-a făcut simțite efectele și în cabinetele medicilor venerologi din Spitalul Județean Bacău. O listă cu 16 nume sau porecle ale unor clienți băcăuani de-ai vînzătoarei de plăceri a ajuns de mai bine de o săptămînă pe masa medicilor specialiști în boli dermato-venerice. Fără nici un mijloc de a-i constrînge pe bărbații puși la index, medicii au așteptat mult și bine ca aceștia să le bată la ușă și să le solicite o consultație. În cele din urmă, doar șase dintre ei și-au luat inima în dinți și le-au trecut pragul cabinetelor, restul fiind și la această oră un pericol real pentru famiiile lor sau alți parteneri întîmplători.
În situația celor zece bărbați care au avut de-a face cu prostituata bolnavă de sifilis, dar care nu și-au făcut nici o investigație de laborator și nici nu urmează vreun tratament, sînt alte zeci de băcăuani. „Mulți dintre bolnavi nu se prezintă la medic de la primele semne de boală, ci în stadii avansate. Alții sînt descoperiți întîmplător în stadii latente ale bolii. Ce este mai îngrijorător este faptul că odată descoperit, un bolnav de sifilis nu mai poate fi obligat să declare toate persoanele cu care a avut contacte sexuale. Înainte de ’90, persoanele bolnave de sifilis care nu-și declarau contacții erau amendați. Acum nu mai avem nici o metodă de a-i constrînge, iar sănătatea publică este în pericol”, ne-a declarat dr. Alexandru Rizescu, medic dermato-venerolog în Spitalul Județean. Că sifilisul a fost lăsat aproape la voia întîmplării o demonstrează și faptul că de anul acesta, persoanele neasigurate au dreptul la tratament gratuit numai dacă își plătesc investigațiile de laborator. Cum acestea sînt mai costisitoare decît tratamentul, este lesne de înțeles de ce mulți dintre bolnavi amînă prezentarea la medic. „Categoria socială predispusă la îmbolnăvirea de sifilis este cea săracă și lipsită de educație sanitară. Pînă anul acesta, toți pacienții erau tratați și investigați gratuit în baza unui program național de sănătate finanțat de Ministerul Sănătății și Casa de Asigurări. Acum, legislația este atît de lejeră, încît sifilisul figurează doar ca subprogram la bolile infecțioase. Practic, persoanele asigurate fac gratuit investigațiile de laborator și primesc apoi rețetă compensată pentru acasă. Neasigurații, care sînt de fapt persoane fără nici un venit, sau cu venituri foarte mici, trebuie să plătească 200.000 de lei analizele medicale și abia apoi să primească gratuit tratamentul cu antibiotice, care altfel costă aproximativ 50.000 de lei”, adaugă doctorul Rizescu. Toate acestea, în condițiile în care România se clasează pe locul II în lume la cazurile de sifilis, iar județul Bacău pe a cincea poziție în țară.
Dacă adulții sînt direct răspunzători de faptul că nu se prezintă la medic atunci cînd se îmbolnăvesc, nu același lucru se poate spune despre nou-născuții care vin pe lume gata infectați de această boală venerică. „Analizele de rutină obligatorii pentru gravidele în primul trimestru de sarcină descoperă lunar cel puțin două femei însărcinate bolnave de sifilis. Multe dintre ele se află în starea latentă a bolii și habar nu au că sînt infectate. De cîțiva ani ne confruntăm și cu o scădere a vîrstei surselor de contaminare. Adolescente de 15 pînă la 18 ani sînt punctul de plecare al mai multor îmbolnăviri”, a încheiat medicul Rizescu. Datele statistice sînt și ele concludente. În județul Bacău, în primele nouă luni ale anului au fost descoperite 252 de cazuri noi de sifilis. Dintre aceștia, 15 sînt nou-născuți îmbolnăviți din pîntecele mamelor. Numărul bebelușilor născuți anul acesta de mame bolnave de sifilis este de două ori mai mare decît cel de anul trecut, unul dintre micuți fiind chiar operat de o malformație congenitală ivită ca urmare a sifilisului de care suferea cea care i-a dat viață. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns