• cei 160 de băcăuani bolnavi de insuficineță renală cronică vin și noaptea să se conecteze la rinichiul artificial • cele 18 aparate de dializă merg non-stop, iar bolnavii sînt programați la tratament în patru ture zilnice
Înființată în anul 1996 și destinată tratării bolnavilor cu insuficiență renală din Bacău, Neamț și Vrancea, secția de Nefrologie a Spitalului Județean a devenit la această oră neîncăpătoare pentru bolnavii din județul nostru. Cei 160 de pacienți băcăuani aflați în evidențele secției și care trebuie să facă dializă de două sau trei ori pe săptămînă nu încap la cele 18 aparate decît dacă vin și noaptea. Confruntate de la an la an cu o creștere a numărului de bolnavi dependenți de rinichiul artificial, cadrele medicale din această secție s-au văzuit nevoite să programeze bolnavii și la ședințe de noapte. „La început, secția avea puțin peste 20 de bolnavi care aveau nevoie dializă. La un așa număr, cele opt dializoare făceau față, iar la început creșterea bolnavilor a fost concomitentă cu sporirea numărului de aparate. Acum sîntem nevoiți să suprasolicităm aparatele și să programăm bolnavii în patru ture zilnice. Cum o singură ședință ține între 4 și 5 ore, ultimele două ture se fac seara și noaptea”, ne-a declarat dr. Leonard Roșu, director al Spitalului Județean și șeful secției Nefrologie.
O parte dintre bolnavii tratați prin dializă nu sînt pensionați pe caz de boală și mai merg încă la serviciu, astfel că în programarea pacienților se ține cont de faptul că unii dintre ei trebuie să fie la muncă pe timpul zile. Acestora le revine astfel tura de seară, urmați noaptea de pensionarii pe caz de boală. „Un aparat nou costă în jur de 13.000 de euro și ar fi destul de scump să cumpărăm alte aparate. De fapt, nici nu mai avem spațiu fizic să le montăm, așa că singura speranță să ne mai eliberăm și să nu mai chemăm bolnavii și noaptea pentru o ședință de dializă ar fi ca secția de la Moinești să înceapă să funcționeze”, a adăugat doctorul Roșu.
Cu toate că deja are în proprietate patru aparate de dializă gata montate, administrația spitalului din Moinești mai are cîteva zile pînă cînd va depăși toate barierele birocratice. În primul rînd, cele legate de personal și de aprovizionarea cu materiale consumabile.”Sîntem pe ultima sută de metri cu aprobările de la Ministerul Sănătății. Chiar zilele acestea sperăm să punem la punct toate problemele legate de personal și consumabilele, iar de la 1 noiembrie secția ar putea începe să funcționeze”, ne-a declarat dr. Adrian Cotîrleț, directorul Spitalului Municipal din Moinești. Imediat cum secția de Hemodializă a spitalului din Moinești va începe să funcționeze, aproximativ 30 de pacienți din această zonă nu vor mai fi nevoiți să meargă cu Salvarea pînă la Bacău, ci să beneficieze de tratament mult mai aproape de casă. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns