Nu mai puțin de 60 de comune din județul Bacău au deja în conturi primele sume din sprijinul guvernamental destinat țăranilor. Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) Bacău a primit în jur de 10 miliarde de lei, pe care i-a defalcat pe comune, în funcție de cereri. Sumele au fost virate conform tabelelor înaintate și locuitorii îi pot ridica de la casieriile primăriilor. Guvernanții s-au gîndit în acest an să aloce două milioane de lei pe hectarul de teren arabil care aparține proprietarilor cu mai puțin de cinci hectare. Beneficiari sînt agricultorii care își lucrează chiar ei pămîntul și cei care au exploatații fără personalitate juridică. Acestora li s-au adăugat printr-o extindere a actului normativ și cei care au teren în asociații care funcționează conform Legii 36/1991. Prevederile ordonanței face diferențieri în virarea banilor, în funcție de culturile ce se doresc a fi înființate. Astfel, cei care cultivă grîu primesc sprijinul în două tranșe, una acum, în toamnă – pentru arat și semănat – și una în primăvară, pînă la 1 aprilie 2004, pentru erbicidat și fertilizat. Cele două tranșe au aceeași valoare, un milion de lei pentru fiecare hectar. Cei care au optat pentru porumb sau alte plante ce se însămînțează în primăvară alocarea banilor se face tot în tranșe. Pînă la 1 martie 2004 se acordă 700.000 de lei/hectar pentru arături, 600.000 de lei/ha se vor da pînă la 1 iulie pentru întreținerea, erbicidarea și fertilizarea culturilor, iar restul de 700.000 de lei sînt destinați recoltării și virarea are ca dată limită 1 septembrie.
Primii bani au ajuns la primării
Odată cu apariția ordonanței, țăranii s-au îmbulzit să solicite ajutorul guvernamental. Pînă la prima dată limită, 22 septembrie, 85% dintre potențialii beneficiari din județ au depus cereri pentru a obține banii. Ulterior, termenul a fost prelungit pînă la 1 noiembrie. Centralizarea specialiști a arătat că este nevoie de circa 204 miliarde de leidintre care 12 milliarde de lei au fost solicitați pentru înființarea culturilor de grîu. Ministerul de resort a virat deja aproape 10 miliarde de lei în conturile DADR. „Noi am primit sumele de pe două din centralizatoare. Cei care au fost mai leneși vor primi și ei banii, dar ceva mai tîrziu”, a declarat directorul adjunct al Direcției Agricole, Ghiță Burlui. Instituția a virat la sfîrșitul săptămînii trecute banii către comunele care au avut astfel de solicitări. În total, este vorba despre 60 din cele 80 de comune ale județului. La acestea se adaugă orașele Buhuși și Onești, unde s-au depus de asemenea cereri pentru ajutorul guvernamental.
Cea mai mare sumă, aproape 1,1 miliarde de lei a ajuns în comuna Sascut. Urmează Podu Turcului, cu 845 de milioane de lei, iar în comuna Dofteana sînt repartizate în jur de 537 de milioane de lei. La Vultureni s-au dus 481 de milioane de lei, iar alte trei comune, Secuieni, Horgești și Păncești, au primit în jur de 400 de milioane de lei fiecare. În cele 20 de comune care nu au depus acum solicitări țăranii cu mai puțin de 5 ha de teren arabil s-au orientat spre culturi ce se însămînțează în primăvară. Există o problemă a acestui sprijin și anume că este pericolul ca banii să ajungă în buzunarele proprietarilor de crîșme din comune, întrucît actele normative nu prevăd mijloace clare de urmărire a sumelor respective. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns