• fără registru de evidență a salariaților nu se poate ști cînd începe și cînd se sfîrșește contractul de muncă al angajatului • jumătate dintre patroni nu au depus registrele, iar cei care vor suferi vor fi oamenii
Cel mai simplu mod de a verifica cît a lucrat un om la o firmă va fi, pe viitor, după ce vor dispărea cărțile de muncă, registrele de evidență a salariaților. Acestea trebuie depuse la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău după ce persoana a încetat munca. De aceea, patronii băcăuani ar trebui să înregistreze aceste registre la ITM. Legea a permis firmelor să facă acest demers pînă la 1 septembrie. Evident, nu toate societățile au intrat în legalitate. S-a anunțat că cei prinși în neregulă vor fi amendați și au început controalele ITM, însă patronii nu s-au speriat. Asta deși amenzile pentru cei fără registre sînt între 20 și 50 de milioane de lei.
În luna septembrie au fost depuse spre a fi înregistrate doar 310 registre. „Ritmul de înregistrare este în continuare foarte lent. Pînă în prezent, au intrat în legalitate 6.048 de agenți economici, ceea ce ar însemna puțin peste jumătate”, ne-a declarat Dan Buftea, purtător de cuvînt la ITM Bacău.
În județul nostru ar trebui să aibă la sediul firmelor aceste registre peste zece mii de patroni. Cel puțin bizar, peste tot pe unde au făcut verificări inspectorii de muncă, patronii aveau registrele. În atare situație, inspectorii de muncă au aplicat doar cîteva amenzi. „Este un lucru ciudat. La început am crezut că și-au luat treaba în serios numai firmele mari, dar, paradoxal, am găsit aceste registre și la societățile mici pe care le-am verificat”, a precizat Dan Buftea.
Pentru a ține evidența angajaților, fiecare patron are obligația de a înființa acest registru general de evidență a salariaților. Angajatorul are obligația ca, în zece zile lucrătoare de la data începerii activității, să înregistreze registrul la sediul ITM Bacău. În registru se trece cînd a fost angajat și dat afară sau transferat un salariat. În termen de 15 zile lucrătoare de la încetarea activității angajatorului, registrul se va depune la ITM pentru a avea o situație clară a vechimii în muncă a fiecărui salariat. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns