„Am votat ca să fie stîrpiți hoții”
Monica Ghiurcă abia a împlinit 18 ani. Pe 12 octombrie a devenit majoră, iar la fix o săptămînă de la acest eveniment s-a prezentat la secția de vot din centrul comunei Nicolae Bălcescu. A absolvit opt clase și lucrează de ceva vreme pe post de croitoreasă. În cabina de vot nu a intrat pînă cînd nu a citit pliantele în care sînt explicate modificările pe care le aduce noua Constituție. După ce a terminat de lecturat, a mai stat cîteva minute în fața școlii, parcă să-și facă curaj. „Am intrat prima oară în viața mea într-o cabină de vot. Acum o săptămînă am aflat de la televizor că trebuie să votăm dacă vrem să intrăm în Europa. Sper că ,dacă votăm Constituția, se va schimba ceva în bine. Eu aștept de la legea asta nouă să-i oblige pe patroni să ne dea salarii mai mari și să strîpească hoții”, ne-a spus Monica.
La cîțiva pași distanță de tînăra aflată la primul ei vot, două consătence care nu s-au mai văzut demult se întreabau de sănătate. Întrebarea legată de referundum le-a tulburat discuția, dar ne-au lămurit repede ce așteaptă să se întîmple de acum încolo. „Am votat «Da» ca să fie mai bine în țară. Să avem și noi pensii mai mari, iar tinerii să nu mai plece să muncească în străinătate. Să fie locuri de muncă aici”, spune Tereza Ciuraru, care are toți copiii plecați la muncă în Italia. La Nicolae Bălcescu oamenii nu s-au grăbit să vină sîmbătă la vot. Ei au avut treabă la cîmp, iar duminică dimineață, prima destinație a sătenilor a fost biserica. Nici cel mai bătrîn dintre locuitorii comunei Nicolae Bălcescu nu s-a abătut de la această regulă. Ion Ferenț are 94 de ani și sîmbătă toată ziua și-a văzut de treburile din grădină. Și acum este dedicat pasiunii din tinerețe. Îngrijește toată primăvara și vara trandafirii plantați acum zeci de ani în curte și iese cu ei pe piață, la Bacău. Ultimii pe care a luat suma de 40.000 de lei i-a vîndut vinerea trecută. Alaltăieri și-a tăiat lemne pentru foc și nu aflase de faptul că în comună lumea este așteptată la vot.
Duminică dimineață a citit din zecile de cărți de rugăciuni pe care le are în casă și a așteptat să se facă ora de mers la biserică. Ion Ferenț a fost dascăl la biserică și chiar și acum, la zeci de ani după ce a ieșit la pensie, nu întîrzie de la slujbe. Casa bătrînului este la numai șase kilometri de Bacău, dar apropierea de oraș nu l-a ajutat să afle nimic despre referundum. „Trebuie să votăm? Dacă trebuie merg, dar mai întîi mă duc la biserică. Merge bine ceasul? Mai am timp”, ne-a spus Ion Ferenț. Discuția despre Constituție nu l-a acaparat. Are să ne povestească lucruri mai interesante, pe care le-a trăit în tinerețe și care i-au lăsat amintiri vii. „Am fost închis de comuniști acum 52 de ani și am scos șase luni sare de la ocnă. La Tîrgu-Ocna am fstat în celulă cu Coposu. Am savut domiciliu forțat la Bacău. După aia m-am ascuns la Gura Humorului într-o pădure. Cînd am putut ieși în lume, am făcut școala de dascăli bisericești și m-am întors acasă”, mai spune bătrînul satului.
L-am lăsat privind fotografiile din veacul trecut, în care mai tînăr cu 30 de ani stătea alături de soția sa într-o grădină plină cu crizanteme. Acum, soția lui este paralizată la pat, iar din cei opt copii pe care i-au avut împreună mai trăiesc doar patru. „Umblă bine ceasul? Să nu întîrzii la biserică!”, au fost vorbele care ne-au amintit că nonagenarul are un prgram bine stabilit, pe care nu i-l poate tulbura nimeni. Nici măcar o zi în care se votează Constituția. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns