Eduard ADAM
Băcăuanii au avut căldură. Nu de cînd a dat frigul afară, ci doar în week-end-ul trecut. De ce? Pentru că a fost referendumul și pentru că, s-au gîndit unii, că e una să-i spui omului să meargă la vot cînd are oasele dezmorțite, și altceva să le vinzi slogane despre Europa unor oameni sătui de-ale lor, de-acasă. Așa că multe cartiere din oraș au primit căldura mult-așteptată. Au belferit băcăuanii în apartamente. Probabil că bucuria i-a îndemnat și să meargă la vot, dar și să spună «da» noii Constituții. De ce s-a dat căldură? Cel puțin în cazul firmei Termloc, decizia a fost luată pentru că multe secții de votare înființate în școli erau adevărate ghețării. Președinții secțiilor de votare au reclamat acest neajuns și, de undeva de sus, problema s-a rezolvat cît ai clipi.
Probabil că mare surpriză au avut băcăuanii luni dimineață, cînd s-au trezit și au constatat că toate caloriferele sînt la fel de reci ca și înainte de referendum. „Da’ de ce nu ne mai dau căldură?”, s-or fi întrebat. Ei bine, s-a încheiat referendumul. Au obținut politicienii ce-au vrut, prostimea poate să sufere din nou. Pe cine interesează problemele reale ale cetățeanului de rînd. După cum se vede, pe nimeni. A fost, trebuie să recunoaștem, o momeală servită cu un scop precis. N-a fost orez, făină, zahăr sau o sticlă de vin, cum am văzut la alegerile trecute pe la țară. A fost căldură, un alt fel de a-i cîștiga pe oameni atunci cînd ai nevoie de votul lor. A fost, de fapt, momeala perfectă. De data asta a fost Constituția, mai încolo alegerile și cine mai știe.
Că lucrurile stau așa o dovedesc războaiele care se duc între firmele distribuitoare de agent termic din oraș și populație, pe de o parte, și furnizorii de căldură și apă caldă, Distrigaz sau Electrica, pe de altă parte. Deunăzi, Dumitru Crîșmaru, directorul Termloc, spunea că nu va da căldură decît dacă băcăuanii își plătesc datoriile enorme. Eh, uite că a dat! Și mi-e greu să cred că lumea și-a achitat într-o noapte toate zecile de miliarde restante. Tot de curînd am citit că șefii Termloc și CET se plîng că Distrigaz și Electrica îi somează să dea bani pentru gazul și curentul de care au beneficiat. Și în acest caz, aceleași amenințări: avem nevoie de bani, că și noi plătim la rîndul nostru. Perfect adevărat. Dar uite că au făcut totuși o concesie. Și a crescut și datoria, nu?
Își bat joc de oameni, asta fac. E mai limpede ca „bună-ziua” că românii noștri n-au făcut nici un pas spre nici o Europă. În țările acelea civilizate spre care tindem, apa curată, nu mîlul, e la ordinea zilei. Cît consumi, atît plătești. Apa caldă și căldura le primești permanent. Dacă te ține buzunarul, te poți bălăci cît vrei. Sistemul e în așa fel creat încît datornicul poate fi tras la răspundere. Vi se pare că trăiți la fel? Evident că nu, deși acolo sînt niște banalități. Pentru noi, însă, toate lucrurile absolut normale, decente, au ajuns să pară extraordinare. Tu, adult, te bucuri ca un copil de o acadea că ai primit apă caldă. Sîntem exact ca pe vremea lui Ceaușescu. Comuniștii promiteau cîteva grame de unt sau salam în plus, cînd simțeau că masele stau să dea în clocot. Ne manipulau cum vroiau, doar să le iasă lor pasența. Istoria se repetă: liderii sînt alții, mijloacele de păcălire s-au mai cizelat, dar oamenii din fundal sîntem tot noi. Aceiași păcăliți, deși, după cum ne gîdilă unii orgoliile, cei mai europeni dintre toți românii.
Lasă un răspuns