Miliarde de lei s-au dus pe investiții inutile sau fără speranță de finalizare
• „Consiliul Județean primește cu o mînă și dă numai ce-i scapă printre degete”, afirmă primarul comunei Glăvănești • materiale de peste 420 de milioane de lei destinate aducțiunii de gaz metan zac cel puțin pînă anul viitor, din cauza lipsei banilor • alimentarea cu apă de la Dealu Morii a costat 3 miliarde de lei, dar acum nu se găsesc beneficiari
Cei mai mulți dintre locuitorii satelor mai au de așteptat mult și bine să apară și la ei semnele civilizației. Din dorința de progres, dar mai ales pentru că au fost forțați să facă promisiuni în campania electorală, primarii au demarat proiecte de investiții, unele de importanță generală. Drumuri, canalizări, aducțiuni de apă potabilă, conducte de gaz metan au început pe ici, pe colo, să prindă contur, dar finalizarea unora dintre aceste investiții pare un obiectiv tot mai îndepărtat. Cele mai de succes se prefigurează investițiile în rețelele de alimentare cu apă, derulate la Traian, Faraoani, Mărgineni, Nicolae Bălcescu, Luizi Călugăra, Letea Veche, Poduri, Ardeoani etc. Consiliul Județean (CJ) a sprijinit aceste proiecte, prin cofinanțare. „Noi rezolvăm problemele de conectare la rețelele electrice, pînă în punctele de pompare, iar de restul se ocupă autoritățile locale”, declară Ioan Chiriac, vicepreședintele CJ Bacău. În total, au demarat lucrările la alimentare cu apă în 12 comune. „Cînd au început aceste proiecte, ideea a fost să se ducă apă în comunele limitrofe marilor orașe”, precizează vicepreședintele Chiriac.
Nu toate investițiile în alimentări cu apă se dovedesc un succes în rîndul populației. În comuna Dealu Morii, de exemplu, s-au investit înainte de anul 2000 aproape trei miliarde de lei în aducțiune. Ion Stan, primarul comunei, ne spune că banii au venit din fondurile speciale. După finalizarea investiției, autoritățile s-au confruntat cu o problemă la care nu se așteptau. Deși în studiul de fezabilitate realizat înainte de executarea aducțiunii se preconiza că foarte mulți locuitori ai comunei se vor racorda la rețea, dezamăgirea a fost foarte mare, deoarece, în acest moment, sistemul are doar 40 de abonați. Primarul spune că „oamenii sînt mai reticenți, nu se racordează, deși racordarea este gratuită și trebuie să suporte numai materialele necesare și apometrele”. Ion Stan este de părere că oamenii s-au învățat ca pe vremuri, adică „să primească totul gratuit”.
Materiale de sute de milioane zac în depozite, cel puțin pînă anul viitor
Edilii mai multor comune și-au pus în cap să aducă rețele de gaze naturale în bătătura sătenilor. Unii au reușit, dar alții se zbat în mari nevoi financiare. Comuna Glăvănești are chiar în propria ogradă sonda de exploatare a gazului metan, dar oamenii nu au parte de această materie primă. Primarul Constantin Bălan este extrem de nemulțumit de faptul că localitatea pe care o conduce nu beneficiază de nici o facilitate la realizarea unei aducțiuni de gaz, cum s-a întîmplat în alte locuri. „Noi nu avem bani pentru investiții la gaz”, se plînge primarul din Glăvănești. Comuna a primit la ultima rectificare de buget 422 de milioane de lei, dar banii sînt destinați realizării a două poduri și asfaltarea unui drum. „Am realizat proiectul, am făcut și licitație de desemnare a firmei care să execute aducțiunea. Am cheltuit pînă acum cam un miliard de lei, dintre care 300 de milioane au venit de la Consiliul Județean. N-am început încă lucrarea, deoarece nu avem bani”, spune Constantin Bălan. Cel mai rău este, în opinia primarului, că s-au cumpărat deja materiale de aproximativ 420 de milioane de lei, materiale care „zac în stradă”. Ca să se termine lucrarea de alimentare cu gaze naturale, ar mai fi nevoie de peste 10 miliarde de lei. „Din bugetul propriu nu putem acoperi suma”, afirmă primarul, iar de la „județ” nu se întrevede nici o speranță. Bălan este pesimist și nu crede că, la preconizata rectificare de buget ar mai putea primi ceva bani pentru investiție. „La rectificare, Consiliul Județean primește cu o mînă și dă numai ce-i scapă printre degete”, spune primarul din Glăvănești. El a prevăzut să aloce bani din bugetele pe patru ani de acum în colo, în speranța că va termina alimentarea cu gaz metan. „Oricum, la ritmul în care se mărește prețul la gaz, s-ar putea să nu mai avem beneficiari”, se teme Bălan.
Problema finanțării investițiilor pare în acest moment de nerezolvat, la nivelul întregului județ. La rectificarea de luna trecută, CJ a cerut de la București suma de 1.300 de miliarde de lei, din care 600 de miliarde ar fi fost alocați investițiilor. S-au primit mai puțin de 100 de miliarde de lei, din care 71 de miliarde au ca țintă directă ajutoarele sociale și plata persoanelor cu handicap. Comunele au primit 29 de miliarde, bani din care localitățile nu au ce pune nici pe o măsea.(Florin POPESCU)
Lasă un răspuns