Ștefan RADU
Joi seara, o știre extrem de succintă, transmisă doar de cîteva dintre posturile TV, îi anunța pe români că, la Chișinău, paranoia conducătorilor comuniști a atins cote alarmante. După ce Voronin cerea, la Consiliul Europei, ca „România să-și retragă trupele din Moldova” (!?!), iată că a urmat pasul următor: șeful serviciului secret de peste Prut a mers la Moscova și s-a închinat FSB-ului (KGB-ul cu fața umană a lui Putin). Astfel, serviciul de informații al Moldovei a devenit sucursală loială a spionajului rusesc. Conducerea de la Moscova a motivat intensificarea activității de culegere a informațiilor în această zonă prin faptul că s-au extins granițele NATO și este necesară o reorganizare a apărării intereselor proprii în zona Mării Negre. România – din perspectiva echipei lui Putin – este avanpostul Occidentului într-un spațiu de influență rusească. Așa se face că, dintr-o dată, Moldova lui Voronin a devenit extrem de interesantă și utilă în desfășurarea de forțe controlată de FSB.
Concomitent, serviciile de informații americane – CIA și NSA – și vest-europene – MI 6 – au informat oficialitățile de la București în legătură cu amenințările ce vin din est. A fost declanșată o serie de acțiuni comune ale serviciilor secrete române și occidentale specializate pentru contracararea ofensivei ruso-moldovenești. Situația este destul de complicată deoarece evoluțiile din ultimii ani au dus la acordarea cetățeniei române miilor de solicitanți din Moldova, fără o verificare atentă. Într-un interval relativ scurt, pe teritoriul României s-au înființat mii de firme cu capital venit de la Chișinău – chiar dacă Moldova este considerată cea mai săracă țară din Europa – și traficul de persoane a crescut exponențial. Cu siguranță, fenomenul este natural în contextul relațiilor istorice dintre teritoriile românești despărțite artificial de interesele imperiale din ultimele trei secole. Însă la adăpostul acestei realități incontestabile – după cum avertizează CIA și MI 6 – s-au promovat și interesele spionilor de la FSB.
Occidentalii au transmis mesaje de încredere către SRI și SIE, considerînd că ofițerii români sînt bine pregătiți pentru a face față unei asemenea provocări de amploare. Culmea este că imaginea acestor servicii speciale este cu mult mai bună în exterior – atît printre partenerii din Vest, cît și printre adversarii de pe frontul invizibil – decît aici, în țară, unde nu rare sînt contextele în care diferite grupuri de interese încearcă să compromită asemenea instituții. Prin natura activității desfășurate, ofițerii de informații nu sînt persoane publice, nu pot da declarații de presă ori de cîte ori identifică vreun agent al unei puteri străine (așa cum Poliția anunță orice violator turmentat). Populația – în slujba căreia se află – primește date prin intermediari: presă, declarații politice, comunicate ale organizațiilor civice etc. Astfel, comunicarea devine o problemă pentru SRI, care își desfășoară activitatea în limitele legilor existente și ale regulamentelor impuse de Parlament. Iată de ce, la începutul lunii octombrie, a fost anunțată inaugurarea Centrului de Informare pentru Cultura de Securitate care își propune deschiderea canalelor de dialog și consultare cu societatea civilă în procesul de pregătire a populației pentru cunoașterea noului mediu de securitate spre care tinde România. Instituția este deschisă colaborării cu organizațiile civice, cu reprezentanții mass-media, cu alte segmente ale societății care consideră necesară dezbaterea deschisă a poziției țării noastre în noua arhitectură de forțe ce se definește pe continent. Prin simpla ignorare a posibilelor amenințări din est nu înseamnă că au fost rezolvate toate problemele. Oricît de bine ar fi apreciați specialiștii români în domeniul informațiilor de către partenerii occidentali, fără susținerea directă a compatrioților nu vor apărea rezultatele care să asigure succesul demersurilor noastre pentru integrarea euro-atlantică. Tranșeele politice și informaționale care se sapă pe malul drept al Prutului nu sînt simple glume ale unor voronini depășiți de istorie. Sînt jocuri periculoase ale marilor puteri cărora trebuie să le răspundem cu inteligență. Și – mai ales – cu profesionalismul specialiștilor noștri în domeniu…
Lasă un răspuns