• un ordin emis la sfîrșitul lunii august pentru depistarea în masă a patru tipuri de cancer nu poate fi pus în practică pentru că ministerul nu a alocat și bani pentru derularea programului de sănătate • oncologii se mulțumesc să consulte numai pacienții care îi caută de bunăvoie
Cancerul de col uterin, de sîn, de prostată și de colon fac zilnic victime în județul Bacău. Numai de la începutul săptămînii, în urma mamografiilor efectuate la Spitalul Județean, trei femei au fost diagnosticate cu tumori canceroase la sîn. Noile cazuri de cancer de sîn s-au alăturat celorlalți 7.750 de băcăuani care se tratează de mai multă vreme fie cu medicamente, fie prin iradiere a tumorilor maligne. Pentru toate cele patru localizări ale cancerului mai sus amintite, Ministerul Sănătății a dat acum două luni un ordin prin care persoanele cu risc pot beneficia gratuit de depistarea precoce a bolii. Ordinul a rămas însă doar pe hîrtie, pentru că, la 60 de zile de la publicarea lui, nici o persoană nu a beneficiat de testări gratuite pentru depistarea cancerului de sîn, de prostată și colon.
Singurul proiect care face excepție și pentru care Ministerul Sănătății a alocat totuși o brumă de bani este cel de monitorizare a cancerului de col uterin. „Pentru acest an, programul are alocate de la Ministerul Sănătății 90 de milioane de lei pentru pacientele internate în spital cu diverse afecțiuni, iar alte 225 de milioane de lei pentru femeile care se adresează cabinetelor din policlinică”, ne-a decalarat dr. Cornelia Cojocaru, director al Direcției de Sănătate Publică (DSP). Pentru acest tip de cancer, care ocupă primul loc printre femeile din județul Bacău, anul trecut, Spitalul Județean a alocat bani din fonduri proprii. „Anul trecut nu am avut nici un leu de la minister pentru depistarea precoce a cancerului de col, deși monitorizarea acestuia a început din 2002. Din vară și pînă în luna decembrie 2002 au fost efectuate teste la mai multe femei internate în spital și la Maternitate. Pentru acestea, analizele au fost plătite din fondurile proprii ale spitalului. Nici una dintre ele nu a fost descoperită bolnavă de cancer de col. Pentru celelalte localizări ale cancerului prevăzute de ordinul din august nu am primit fonduri”, ne-a declarat dr. Mihaela Spiridon, șefa secției Oncologie din Spitalul Județean.
Fără bani din care să fie plătite testele, materialele sanitare și consumabilele, medicii nu pot pune în practică ordinul Ministerului Sănătății. Lor nu le rămîne decît să-i consulte pe bolnavii care le bat la ușă din proprie inițiativă. „Activitatea de screening înseamnă depistarea cancerului la grupurile țintă, nu să aștepți să-ți vină în cabinet cîte un pacient care dorește să fie consultat. Majoritatea celor care ajung să fie consultați oncologic sînt descoperiți în stadiul III al bolii, cînd nu se mai poate face mai nimic, decît chimioterapie și iradiere. În aceste situații, costurile sînt foarte mari și beneficiile pentru pacient foarte mici”, a mai spus doctorița Spiridon. Consultațiile de bunăvoie nu dau rezultate nici în depistarea cancerului de sîn. De la începutul anului și pînă astăzi, doar 942 de băcăuance și-au făcut o mamografie. „Maxim cinci paciente au venit pe zi cu un bilet de trimitere de la specialist pentru efectuarea unei mamografii. Un număr redus de femei și-au făcut la cerere o mamografie și au plătit pentru aceasta. În urma acestor testări, aproximativ 50 de băcăuance au fost depistate cu cancere de glandă mamară. Cea mai tînără are 36 de ani, iar cea mai în vîrstă 80 de ani”, ne-a declarat medicul radiolog Dana Colos.
Pînă cînd grupurile de persoane cu risc la îmbolnăvirea de cancer vor ajunge să beneficieze de depistări precoce ale bolii, singura șansă ca numărul cazurilor grave să nu crească în evidențele secției de Oncologie din Bacău este ca asigurații să solicite din proprie inițiativă testări gratuite. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns