• în comunele Gura Văii și Tamași s-au organizat referendumuri pentru desprinderea unor sate de actualele comune • mai ales la Gura Văii, lumea nu s-a dus la vot din cauza frigului • aici a mai avut loc un referendum similar acum doi ani, dar atunci ploaia i-a ținut pe oameni în case • „dacă trece, este bine, dacă nu, e și mai bine”, spune Gheorghe Bucur, viceprimarul comunei Tamași
După ce acum cîteva săptămîni au fost scoși din case să își spună părerea despre noua Constituție, localnicii comunelor Tamași și Gura Văii au fost chemați, ieri, din nou în fața urnelor. De acestă dată, autoritățile locale au vrut să le ceară sătenilor părerea în legătură cu divizarea celor două comune și înființarea altor două comune noi. Locuitorii Tamașiului vor trebui să decidă dacă sînt de acord ca localitatea Geoseni, cel mai mare sat din comună, să se desprindă din actuala structură de administrare și să formeze o comună separată. „E normal să ne dorim asta. Satul nostu e cel mai mare din comună. Are 3.700 de locuitori. De fiecare dată cînd avem nevoie de o adeverință sau de o aprobare de la primărie batem zeci de kilometri pînă să ajungem la Tamași. Să avem primăria noastră și să se înființeze și la noi un post de poliție”, spune, convingător, Martin Oprea din Geoseni. Sensibili la dorințele oamenilor, cîțiva consilieri locali au înaintat un proiect de hotărîre legat de organizarea acestui referendum. După aprobarea proiectului în Consiliul Local, din bugetul comunei au fost puse la bătaie 25 de milioane de lei pentru organizarea acestui referendum. Tot 25 de milioane de lei au fost scoase și din bugetul comunei Gura Văii, pentru aceeași acivitatea. „Nu știu dacă ne vom putea încadra în acești bani. Numai pe ștampile am dat aproape opt milioane și jumătate. Mi s-a făcut rău cînd am văzut factura”, recunoaște Georgel Andriescu, primarul comunei Gura Văii.
Un alt referendum, în 2001
O consultare asemănătoare a populației a mai avut loc și în urmă cu doi ani. Și în 2001, dar și acum, localnicii au fost chemați să își spună părerea în legătură cu desprinderea comunei actuale în altele două, ceva mai mici: Gura Văii și Dumbrava. Comuna Gura Văii ar fi urmat, astfel, să cuprindă doar două sate – Motocești și Gura Văii, iar comuna Dumbrava ar fi trebuit să fie formată din Păltinata, Temelia, Capăta și Dumbrava. „În urmă cu doi ani, la primul referendum, au venit la vot doar vreo 1.400 de oameni. Era o ploaie de nu ai fi lăsat nici un cîine afară. Acum a fost frig și oamenii au stat iar în casă. Pînă la ora 14.00, au venit la vot doar 700 de oameni. Nu știu ce va fi mai pe seară, dar cum, de regulă, se știe că cei mai mulți votanți vin imediat după încheierea slujbei, nu cred că vom avea parte de mai mulți alegători decît la primul referendumul”, ne povestea ieri primarul Andriescu.
Cu totul alta era, însă, situația în comuna Tamași. Dacă în satul Geoseni, acolo unde cei mai mulți dintre localnici își doreau separarea de actuala comună, pînă la ora 14.00 votaseră în jur de 1.300 de localnici dintr-un total de 2.300 de electori, la circumscripția din satul Tamași erau veniți în fața urnelor doar vreo 250 de votanți, din totalul de 2.043 de alegători. „Nu știu dacă va reuși să treacă propunerea de divizare a comunei. Din punctul meu de vedere, dacă ar ieși, ar fi bine, dacă nu, ar fi și mai bine”, ne-a mărturisit Gheorghe Bucur, viceprimarul comunei Tamași. Așa cum arătau ieri tabelele listelor de alegători din cele două circumscripții, cu mai bine de 40% din alegători prezenți la urne pînă la ora 14.00, referendumul din Tamași avea destul de multe șanse să fie validat. La Gura Văii, însă, lucrurile erau destul de incerte. „Oamenii s-au căm săturat să tot fie chemați la vot. Este greu, într-adevăr pentru cei din Dumbrava să bată aproape 15 kilometri pînă la primăria din Gura Văii pentru o adeverință, însă din punct de vedere administrativ nu știu dacă divizarea comunei este chiar o idee benefică. Una este să vii la Consiliu Județean să ceri fonduri pentru o comună de peste 7.000 de locuitori și alta este să vii să spui că reprezinți doar vreo 3.000”, explică primarul Andriescu. Gheorghe Hură, secretarul Prefecturii Bacău, ne-a declarat că cele două referendumuri vor putea fi validate doar în condițiile în care pînă duminică, 9 noiembrie, la ora 20.00, s-a înregistrat o prezență la vot mai mare de 50%. „Dacă referedumul esta validat, obligația noastră este să înaintăm către Ministerul Administrației Publice și Internelor un proiect de lege privind înființarea celor două noi structuri administrative”, a spus secretarul Hură. Situație prezenței la vot în cele două comune va fi cunoscută în cursul acestei dimineți. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns