Expertii atrag atentia asupra BPOC, al patrulea „ucigas” mondial
19 Noiembrie 2003 – Pentru a marca Ziua Internationala a BPOC, specialistii în boli pulmonare din toata lumea au adoptat o noua strategie în abordarea spinoasei probleme a ratei reduse de diagnosticare a BPOC. Actual se estimeaza ca mai mult de 50% din cei cu aceasta boala nu sunt diagnosticati.
GOLD – Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (Initiativa Globala pentru bronhopneumopatia obstructiva cronica), reunind un grup international de experti si având ca scop îmbunatatirea diagnosticarii si tratamentului BPOC (Bronho-Pneumopatia Obstructiva Cronica), a lansat în acest an o importanta campanie internationala de educatie a publicului larg care include si un chestionar cu 5 întrebari simple. Daca se raspunde cu „Da” la cel putin 3 întrebari, pacientul este sfatuit sa-si consulte medicul care poate apoi confirma sau infirma diagnosticul de BPOC.
BPOC este o boala pulmonara devastatoare care lipseste progresiv o persoana de capacitatea de a respira. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca BPOC ucide anual mai mult de 2,75 milioane de oameni. La nivel mondial, BPOC este a patra cauza de deces, alaturi de HIV/SIDA.
„Desi sute de milioane de oameni se lupta zilnic cu consecintele ei, BPOC ramâne printre cele mai subdiagnosticate si subtratate maladii ucigase de pe tot globul”, spunea Prof. Romain Pauwels, Presedintele Comitetului Executiv al GOLD. Oficiali din domeniul sanatatii publice estimeaza ca aproximativ jumatate din persoanele cu BPOC nu sunt diagnosticate – deci nu sunt constienti ca au o boala. „Acesta este motivul pentru care, de Ziua Internationala a BPOC, promovam actiuni care sa faca mai multi oameni constienti ca au un risc crescut de a suferi de aceasta boala.”
„Acum, pentru ca s-au pus la punct strategii eficiente pentru diagnosticarea si tratarea BPOC, exista oportunitati reale pentru a influenta morbiditatea si mortalitatea prin aceasta boala”, spunea Prof. Pauwels. „Ziua Internationala a BPOC din 2002 a fost un bun început pentru campania noastra de crestere a perceptiei acestei importante probleme medicale, în plina expansiune, iar în acest an, cu ajutorul medicilor de familie de pretutindeni, suntem încrezatori ca Ziua Internationala a BPOC 2003 va avea un impact pozitiv asupra vietii oamenilor”.
Alti „ucigasi” majori – cum ar fi bolile cardio-vasculare – urmeaza o panta descendenta* datorita eforturilor facute pentru promovarea diagnosticului timpuriu, a tratamentului si preventiei. BPOC este înca în crestere rapida în multe tari din lume. Scopul campaniei lansate cu ocazia Zilei Internationale a BPOC este de a reduce mortalitatea si morbiditatea prin BPOC prin îmbunatatirea diagnosticului precoce, tratamentului si preventiei.
Expunerea la unii factori de risc, în special la fumul de tigara, produce BPOC. Simptomele bolii, precum tusea si senzatia de lipsa de aer, de obicei împiedica pacientii sa-si desfasoare activitatile cotidiene cum ar fi mersul pe jos chiar si pe distante mici. Cu cât BPOC este diagnosticat si tratat mai devreme, cu atât prognosticul pentru pacient este mai bun. Un test simplu de respiratie – numit spirometrie – poate confirma diagnosticul.
… Campania Zilei Internationale a BPOC
Ziua Internationala a BPOC din 2003 va include o varietate de actiuni locale si nationale având ca scop „Aducerea în atentia tuturor a BPOC” si acordarea de sfaturi si tratamente persoanelor cu risc din toata lumea.
În România, pentru marcarea acestei zile s-au realizat postere destinate unitatilor medicale, chestionare pentru pacienti, spoturi de informare pentru statiile radio, sesiuni de informare a medicilor despre diagnosticul, tratamentul si preventia BPOC. Societatea Româna de Pneumologie, prin filiala Bucuresti, va organiza o sedinta speciala de comunicari stiintifice dedicata acestei zile – 19 noiembrie 2003, ora 14:00, în Amfiteatrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Vor participa si reprezentanti ai WONCA (Organizatia Mondiala a medicilor de familie) – filiala România.
Un parteneriat format din personal medical, organizatii ale pacientilor si agentii medicale guvernamentale din peste 50 de tari va participa la campania Zilei Internationale a BPOC din 19 noiembrie 2003 pentru a ajuta milioanele de oameni de pretutindeni care au risc sau au deja BPOC. Coordonata de GOLD, Ziua Internationala a BPOC din 2003 va include si un parteneriat cu WONCA – Organizatia Mondiala a medicilor de familie – si este dedicata diagnosticului precoce, tratamentului si preventiei BPOC.
În plus, WONCA va duce acest mesaj medicilor de familie din numeroase tari pentru a ajuta la identificarea persoanelor cu forme incipiente de BPOC si pentru a facilita cunoasterea tratamentului care duce la încetinirea evolutiei bolii si îmbunatatirea calitatii vietii pacientului. În multe tari, oficialitatile guvernamentale din domeniul sanatatii publice au inclus deja activitati care sa aduca în centrul atentiei opiniei publice impactul acestei boli pulmonare cronice asupra cheltuielilor pentru serviciile medicale.
„””””””””””””””””””””””””””””””””””””””-
Pentru mai multe informatii, puteti consulta site-ul:
www.goldcopd.com
sau pe Dl. Prof. Dr. Miron BOGDAN, lider al programului GOLD în România.
*Nota: În România, din nefericire, incidenta bolilor cardio-vasculare înregistreaza cresteri alarmante, conform specialistilor cardiologi români.
Lasă un răspuns