• numărul dascălilor băcăuani care se înscriu la perfecționare este din ce în ce mai mic • principala cauză o reprezintă plecarea masivă a dascălilor tineri din învățămînt sau intenția de a părăsi cît mai repede această meserie • în plus, dacă nu au vechime în învățămînt, cadrele didactice care obțin gradul didactic unu sau doi nu cîștigă decît cîteva sute de mii de lei în plus la salariu, ceea ce-i face pe mulți să renunțe
Perfecționarea în domeniul în care profesează reprezintă o activitate din ce în ce mai neinteresantă, ba chiar inutilă, pentru cadrele didactice care își desfășoară activitatea în județul Bacău. Numărul dascălilor care se înscriu la activitățile de perfecționare în învățămînt, fie că este vorba despre definitivat, gradul didactic unu sau doi, scade de la un an la altul. Dacă anul trecut se înscriseseră pentru perfecționare circa 1.400 de cadre didactice, în acest an doar 1.200 de dascăli au mai depus dosarele de înscriere. Legea învățămîntului spune că obținerea definitivatului este obligatorie pentru cadrele didactice care vor să rămînă în învățămînt și să aibă o catedră de titular. Examentul de definitivare în învățămînt trebuie susținut după doi ani de la intrarea în învățămînt, dar nu mai tîrziu de șapte ani vechime la catedră. În cazul în care dascălii nu dau aceste examene în cei șapte ani prevăzuți de legislație, ei nu mai au dreptul să fie titulari, fiind condamnați ca pînă la pensie să fie suplinitori și să schimbe în fiecare an școala în care predau. „Definitivatul este un examen de fixare pe post a celor care vor să rămînă în învățămînt. Susținerea acestuia le dă dreptul cadrelor didactice să acceadă la statutul de titular în învățămînt, de aceea și numărul candidaților este mai mare”, spune Pavel Șova, inspector de perfecționare în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bacău.
Dacă în alți ani pentru definitivat se înscriau sute de profesori, numărul acestora este acum în scădere drastică. Pentru sesiunea 2004, doar 340 de educatori, învățători și profesori din județul Bacău s-au înscris pentru a susține examentul de definitivat. „Înscrierile sînt mult mai mici decît în anii anteriori. Explicația ar fi că definitivatul este susținut în special de cadrele didactice tinere. Cum cei mai mulți tineri din învățămînt au plecat deja în străinătate sau își pregătesc plecarea din învățămînt, definitivatul reprezintă un examen de care doar foarte puțini profesori mai sînt preocupați”, a mai spus inspectorul Pavel Șova.
Nici evaluările pentru obținerea gradelor didactice mai sînt preocupări în actualitate. Pentru gradul didactic doi s-au înstris 550 de profesori, dintre care jumătate vor susține evaluările finale în sesiunea 2004, iar restul în sesiunea din 2005. Cît privește înscrierile la gradul didactic unu, doar 200 de candidați s-au înscris pentru a accede în următorii doi ani la o treapă superioadă pe scara valorică în învățămînt.
Numărul mic al profesorilor care vor să-și îmbunătățească sau să-și perfecționeze conoștințele în domeniul în care predau are repercusiuni și asupra calității actului didactic. Practic, dascălii tineri care ies de pe băncile liceului sau ale facultății nu pun în valoare în fața elevilor decît cunoștinele acumulate în anii de studiu, care uneori pot fi depășite de schimbarea permanentă a materiilor de studiu. Deși pare ciudat, cei care țin ștacheta ridicată în învățămîntul băcăuan sînt tot profesorii în vîrstă. Specialiștii avertizează însă că în următorii ani calitatea actului didactic și, implicit, elevii, vor avea foarte mult de suferit de pe urma retribuțiilor derizorii ale profesorilor, care nu-i mai atrag la catedră decît pe crei care nu-și găsesc de lucru în altă parte. Pentru că și dascălii renumiți vor ieși, într-o bună zi, la pensie. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns