• 188 de șomeri și-au pierdut ajutorul de șomaj în acest an pentru
că au refuzat un post sau un curs de calificare • șomerii preferă să plece în străinătate sau să muncească la negru
Lucian Jitaru este tînăr și la vîrsta lui e greu să își găsească un loc de muncă. La cei 20 de ani, Lucian a vrut să se califice în meseria de zugrav – vopsitor și să se angajeze la o firmă de construcții. „Fără o calificare e greu să găsesc ceva de lucru, mai ales pentru noi, care terminăm un liceu și nu mergem mai departe la o facultate sau postliceală. După liceu am lucrat în mai multe locuri, dar nu a fost nimic stabil. Am fost bun cît timp patronii au avut nevoie de mine. Apo m-am înscris la șomaj și de aici m-au trimis să fac un curs de calificare. L-am ales pe cel de zugrav. De bine, de rău, ca zugrav mai cîștigi ceva și pe cont propriu, pe cînd în confecții mori de foame”, ne-a declarat tînărul. Lucian Jitaru s-a înscris la cursul de calificare organizat de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău, dar după înscriere nu a mai călcat pe acolo. Mai mult, tînărul nici nu a mai trecut pe la șomaj pentru a-și pune viza lunară, ca să primească ajutorul. După o întîrziere de două luni, reprezentanții AJOFM Bacău au dispus sistarea de la plată a indemnizației de șomaj. „Mi-am încercat norocul în Italia, unde am niște veri. Astă vara ei au venit în concediu în țară și am plecat cu ei. Am muncit pe acolo, dar nu am făcut bani și nici ei nu m-au mai putut ține, așa că am venit acasă să încerc să fac altceva”, a mai spus tînărul.
Sînt mai tentați de munca la negru sau de plecarea în străinătate
Refuzul unor șomeri care primesc bani de la stat de a urma un curs de calificare sau, mai nou, de a-și viza carnetele de șomaj a devenit un fenomen. De la începutul anului și pînă la sfîrșitul lunii octombrie au pierdut indemnizația de șomaj 188 de șomeri din județ. „Aceste cursuri se desfășoară la solicitarea patronilor. Ele sînt organizate în funcție de ceea ce se cere pe piața de muncă și de aceea se asigură un loc de muncă pentru cei care termină cursul”, ne-a declarat Octavian Țicău, director executiv la AJOFM Bacău. Cei mai mulți șomeri refuză cursurile de calificare pentru că nu le consideră pe placul lor. Majoritatea pleacă în străinătate sau se angajează la negru, crezînd în promisiunile patronilor că după probe li se va încheia contract de muncă. „Controalele noastre privind combaterea muncii la negru au scos în evidență astfel de cazuri. Oamenii se încred în patroni și ajung să muncească luni bune fără contract. Noi îi sancționăm pe patronii vinovați și dispunem încheierea contractului de muncă”, a explicat Dan Buftea, purtător de cuvînt la Inspecția Muncii Bacău.
Circa 75 la sută dintre șomerii care pierd banii de la șomaj sînt reprezentați de această categorie, iar 25% de cei care refuză locul de muncă. Cele mai ocolite sînt posturile din confecții, unde numai săptămîna aceasta au fost scoase la concurs aproape 200 de locuri de muncă. Salariile mici și condițiile de muncă nu fac atractivă această meserie. Cei mai mulți șomeri care au refuzat
cursuri de calificare și locuri de muncă au fost în luna februarie, cînd 49 de persoane au dat bir cu fugiții de la cursuri. De regulă, cei în cauză invocă factori subiectivi, cum ar fi faptul că nu le place meseria spre care au fost îndrumați. Alții pleacă și nu mai dau nici un semn de viață. „Înscrierea la cursurile de formare profesională se face în funcție de profilul psihoprofesinal al persoanei consiliate. Aceasta trebuie să dovedească abilități pentru meseria respectivă. În evaluarea lor, un rol important îl au testele psihologice pe care noi le facem șomerului pentru a vedea aptitudinile acestuia și care este meseria cea mai potrivită în care poate fi calificat”, a mai spus directorul Țicău. Șomerii care refuză să se angajeze și care nu merg la cursuri sînt obligate să restituie AJOFM cheltuielile de organizare pentru cursul respectiv. Dacă numărul absențelor nemotivate depășește 10% din totalul orelor de curs, șomerul va fi exmatriculat, fără a mai avea dreptul la un nou curs gratuit. El este obligat să restituie cheltuielile efectuate pînă la data cînd a fost exmatriculat și își pierde totodată și ajutorul de șomaj. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns