• după doi ani de la primul episod, statul reia tema naționalizării sistemului cooperatist • la început, se intenționa înființarea forțată de economate, iar acum se vrea darea acestora către casele de ajutor reciproc
Izbucnit în urmă cu aproape doi ani, războiul purtat de autorități pentru preluarea administrării spațiilor comerciale sau de producție deținute de cooperație a fost reaprins la ultima teleconferință cu prefecții. Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație (AIMMC) a prezentat Executivului un raport care arată problemele existente în domeniul cooperațiilor meșteșugărești și de consum. Pe baza acestui raport, Eugen Chirovici, președintele AIMMC, a criticat, la teleconferința de la finele săptămînii trecute, activitatea din acest sector și a acuzat că unele cooperative preferă să-și închirieze spațiile decît să se asocieze cu firme pentru derularea unor afaceri. „O treime dintre spațiile cooperativelor sînt închiriate, ceea ce face ca acest domeniu să pară un soi de agenție imobiliară. Cooperatorii trebuie să înțeleagă că nici un segment al economiei nu funcționează ca stat în stat”, a spus Chirovici. El și-a exprimat convingerea că situația se va clarifica odată cu adoptarea legii care reglementează acest domeniu și că membrii cooperatori vor înțelege măsurile luate de stat în acest domeniu. Principalele deficiențe constatate în acest domeniu sînt managementul necorespunzător exercitat de conducătorii unor organizații, utilizarea ineficientă a spațiilor disponibile și lipsa unor măsuri ferme pentru comasarea sau lichidarea organizațiilor aflate în faliment.
Disputa dintre Guvern și sistemul cooperatist se poartă mai ales în jurul dreptului de folosire a spațiilor deținute de cooperație și neutilizate. Acestea, conform propunerilor autorităților, ar urma să fie valorificate în principal pentru dezvoltarea unor noi activități, realizarea programelor locale de interes comunitar și crearea de asociații cu alți întreprinzători, persoane fizice sau juridice. Conform lui Chirovici, asociațiile cooperatiste trebuie să decidă cum vor valorifica spațiile neutilizate, pentru aceasta urmînd să fie convocate adunări generale extraordinare ale membrilor cooperatori. De asemenea, premierul Adrian Năstase a anunțat că spațiile neutilizate de cooperativele de consum ar putea fi preluate de casele de ajutor reciproc ale pensionarilor și folosite în scopuri proprii. Șeful Executivului a precizat că modalitățile de preluare a spațiilor vor fi stabilite în perioada imediat următoare.
Gheorghiță Lazăr, președintele Federalcoop Bacău, ne-a declarat că noua temă abordată de Guvern este o „provocare”. „Ei vor să vadă cum reacționăm. Mai ales după modificarea Constituției, cînd proprietatea este garantată, statul nu mai poate dispune de bunurile cooperației”, a spus președintele Lazăr. El este de acord cu găsirea unor soluții de utilizare a spațiilor nefolosite, dar în parteneriat. „Adică noi plătim impozit pe imobile și ei vor să le folosească. Asta nu se poate”, a opinat președintele Federalcoop. Lazăr spune că „unele din constatările Agenției sînt reale, nu le contestăm, dar nimeni nu spune cum s-a ajuns aici”. Președintele cooperației de consum din județul Bacău a spus că, într-adevăr, există unele spații nefolosite, dar din cauze obiective. „Înainte de 1989, se construia la indicațiile de la Centru, fără să se țină cont de utilitate. De exemplu, avem la Vultureni și Dămienești magazine de 2-3 etaje. Nici degeaba nu vrea nimeni să ia aceste spații”, a afirmat președintele Lazăr. El crede că statul ar trebui să rezolve problemele propriilor firme și abia apoi să se intereseze de activitatea altora.
Activitatea sistemului cooperatist urmează să fie reglementată printr-un proiect votat în luna mai 2003 de Guvern și aflat acum la Parlament. Despre acest proiect, dacă nu va fi modificat, Lazăr spune că „în linii mari, este democratic”.
În urmă cu aproape doi ani, Guvernul vroia să preia spațiile cooperațiilor și să le transforme în economate. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns