• parohiile din județ s-au ocupat, statul nu mai are bani să-i sprijine pe cei mai mulți absolvenți de Teologie, așa că tinerilor preoți li se sugerează să-și ia sutana în geantă și să predice pe unde apucă
Dorința tinerilor de a urma cursurile unei facultăți de teologie pentru a deveni preot într-o parohie, la sat sau la oraș, devine de la o zi la alta un vis irealizabil. După abundența de teologi revărsați de pe băncile facultăților în anii ce au urmat evenimentelor din 1989, se pare că paharul s-a umplut. Cei care au terminat în ultimii ani o instituție universitară de acest gen sau cei care sînt în pragul absolvirii trebuie să-și ia gîndul de la ideea că Biserica le va oferi un loc de muncă, adică o parohie în care să slujească ca preoți. Pur și simplu, nu se poate. „Biserica nu mai are posibilitatea materială de a susține preoții, iar parohii vacante nu mai există”, ne-a declarat Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul. Cu toate acestea, numărul celor care vor să urmeze o facultate de teologie este ridicat, fapt ce confirmă, totuși, înclinația românilor spre spiritualitate. „Am constatat că mai există oameni care se angajează vocațional să slujească biserică”, a mai spus ierarhul de la Roman, după examenul de capacitatea susținut zilele trecute de 25 de tineri absolvenți de teologie.
Acordarea subvențiilor de la stat pentru un număr limitat de preoți, scăderea nivelului de trai al populației și alte cauze au făcut ca Biserica să ajungă în pragul de a nu mai putea oferi tinerilor teologi decît puterea harului de a-i consacra preoți misionari. Tinerilor absolvenți de teologie li se recomandă orice loc de muncă compatibil cu misiunea Bisericii, în școli sau în alte instituții în care pot face mărturia vocației lor. Cei care au reușit să prindă un post de dascăl într-o școală pot fi considerați norocoși, deși viitorul acestei discipline în mediul preuniversitar nu este deloc roz. Deja există localități unde, în premieră în istoria României, teologii și-au depus dosarele pentru ajutor de șomaj. „Pentru că Biserica nu mai are posibilitatea să le ofere locuri de muncă, așteptăm să vină ei cu inițiative și noi vom promova inițiativele lor. Se pot angaja într-o instituție și să fie hirotoniți preoți onorifici, adică preoți misionari, în mediul în care lucrează”, a afirmat Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul. Cu alte cuvinte, absolvenților de teologie le-ar prinde bine o recalificare sau o reorientare, fără însă a uita de Hristos și de Biserică. Ierarhul de la Roman s-a dat exemplu pe el însuși, atunci cînd a fost trimis ca bursier la Paris. „Timp de doi ani după ce am primit bursă din partea statului francez pentru a-mi definitiva lucrarea de doctorat am lucrat la Tribunalul Suprem din Paris, ca traducător. Să nu uităm că, în Occident, preoții muncesc zilnic pentru a-și cîștiga existența”, a spus Prea Sfințitul Ioachim. Soarta tinerilor teologi pare a fi pecetluită. N-ar fi de mirare ca, în foarte scurt timp, să întîlnim absolvenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă în diferite medii de activitate, dar ca preoți cu sutană în geantă. Sau ca simpli slujbași ai statului. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns