Împrumuturi de aproape 280 de miliarde de lei
• creditele contractate de firme și populație depășesc 4.548 de miliarde de lei
Creditul neguvernamental în județul Bacău a crescut în luna octombrie cu 6,5 procente. Conform unui raport al Băncii Naționale a României (BNR), băcăuanii și firmele din județ au împrumutat în perioada analizată peste 279 de miliarde de lei din băncile comerciale. Creditul neguvernamental total a ajuns, la sfîrșitul lunii octombrie la peste 4.548 de miliarde de lei. Creditele contractate în lei românești au depășit suma de 2.857 de miliarde de lei, în creștere cu 184 de miliarde de lei (7 la sută) față de luna anterioară. Și creditele în valută au avut succes la populație și firme, valoarea acestora ajungînd la peste 1.690 de miliarde de lei. Numai în luna octombrie, împrumuturile au fost de aproape 95 de miliarde de lei în echivalent valutar, adică mai mult cu 6 la sută decît în luna septembrie.
La fel ca în ultimele două luni, statisticile publicate de (BNR) dezvăluie o scădere a restanțelor la creditele acordate de sucursalele bancare băcăuane. Restanțele la creditele în lei au scăzut cu aproape șase miliarde de lei, pînă la aproximativ 20 de miliarde de lei. În valută, ratele nereturnate la timp au ajuns în octombrie la peste 10 miliarde de lei, cu aproape două miliarde de lei (23 la sută), în echivalent valutar, decît în septembrie. În lei și valută, restanțele la bănci ale firmelor și populației depășesc 26 de miliarde de lei, în scădere față de luna sempembrie cu peste 20 la sută.
O statistică a BNR arată că, în primele nouă luni ale anului, creditul neguvernamental a crescut cu 33 la sută în termeni reali. O dinamică mult mai accentuată a fost consemnată pe segmentul creditelor de consum, care au urcat cu 204 la sută. Comparativ cu soldul creditelor de consum de la sfîrșitul lunii septembrie 2002, volumul acestor finanțări a crescut de patru ori.
BNR a majorat săptămîna trecută dobînda de intervenție cu un punct procentual, de la 20,25 la sută la 21,25 procente. Potrivit unui comunicat de presă, Banca Centrală a luat aceasta decizie „în conformitate cu strategia de acțiuni proactive anunțată încă din luna august, avînd ca obiectiv atingerea țintei de inflație de 14 la sută stabilită pentru anul 2003 și de 9 procente pentru 2004”. De la începutul lunii august, BNR a ajustat în două etape dobînda de intervenție, care a urcat de la 18,25 la sută la 19,25 la sută și pînă la 20,25 la sută, în octombrie, pentru a evita eventualele dezechilibre macroeconomice cauzate de creșterea creditului neguvernamental, majorarea salariilor peste productivitate și amplificarea arieratelor. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns