Un bătrîn de 93 de ani a fost cel mai insistent votant din comuna Mărgineni. Primarul comunei Mărgineni, Vasile Cândea, a fost asaltat de bătrîni încă de joi. „Moș Danca a venit să îmi ceară toate detaliile despre constituție. I-am dat materialul informativ, dar omul a vrut să știe exact ce se modifică, așa că a stat de vorbă și cu juristul nostru. El voia să voteze încă de joi, dacă s-ar fi putut”, ne-a spus primarul Cândea. La Primăria Mărgineni era mare sărbătoare sîmbătă dimineață. O familie de tineri se căsătorea. După ce au spus „DA” în fața primarului, acesta nu a uitat să le amintescă și de dreptul lor de a vota. În tot acest timp, moș Danca a așteptat în holul administrației, pentru că i s-a promis că o mașină îl va duce la vot. „Am venit la dom’ primar să mă ajute să merg la vot, că sînt bătrîn și nu pot. Am votat la constituția din 1991 și, dacă o să fiu sănătos, mai votez și alta peste zece ani, că nu rămîne ea așa”, ne-a spus bătrînul de 93 de ani. Primarul i-a găsit mașină și omul a plecat fericit să își exercite dreptul de alegător. Moș Danca a plecat convins să puna ștampila pe „Da”, pentru că „dacă nu facem așa, nu ne vede cu ochi buni Europa și așteptăm să intrăm cît i-am așteptat și pe americani”, a mai spus bătrînul din Mărgineni. (Claudiu TĂNĂSESCU)
BACĂU
Locuitorii din cartierul Tache au votat după slujba de
duminică
Pe listele electorale ale Școlii „Domnița Maria”, la care au fost arondate străzile din cartierul Tache, au fost înscrise aproape 2.500 de persoane. Sîmbătă, pînă la ora 12:00, au venit la vot mai puțin de 200 de oameni. Elisabeta Deaconu, președintele Comisiei de votare de la secția 64, ne-a declarat că prezența la vot e „slăbuță” și a pus situația pe seama slujbei de la Biserica Sf. Dumitru. „Au fost multe persoane care au vrut să voteze înainte de ora 8,00, dar nu am putut deschide secția de votare. Vroiau să voteze mai devreme, ca să aibă timp să meargă la sfințirea bisericii”, ne-a spus Elisabeta Deaconu. Pelerinajul la moaștele Sfîntului Dimitrie a adus la vot mai multe persoane venite din alte județe, din Iași cu predilecție. Ca pondere, președintele Comisiei afirmă că mai mult persoane în vîrstă au fost să voteze, pentru că „probabil, tineretul se trezește mai tîrziu”. (Florin POPESCU)
Studenții nu s-au înghesuit la vot
La secția de votare nr. 72, amplasată în corpul A al Universității Bacău, doar 61 de studenți au votat sîmbătă. În cele două cămine studențești din Bacău locuiesc 600 de studenți. Primul vot studențesc s-a înregistrat la ora 8.30, iar ultimul, la orele 19.40. Pînă ieri la orele 16.00, votaseră doar 168 de studenți. De la vot nu au lipsit nici studenții care știau despre modificările suferite de constituție, dar și dintre cei care habar nu aveau ce prevede legea fundamentală. (Constantin GHERASIM)
Costică Rusu nu a mai pomenit „votare de două zile”
Costică Rusu, un pensionar de 76 de ani, a fost zeci de ani șantierist, maistru energetician, oriunde în țară s-au construit baraje. Mutat deseori de pe un șantier pe altul, Bicaz, Stejaru, Valea Uzului etc., din cauză că era printre puțiinii care putea să rezolve o anumită problemă, a ajuns după o carieră în care a lăsat în urmă doar vorbe de laudă, și la vremea odihnei. A văzut foarte multe în viață, dar „votare de două zile nu am mai pomenit, de cînd mă știu. Nu am votat de sîmbătă, că mai aveam o zi la dispoziție. Că sînt sau nu, de acord cu noua Constituție, aproape că nu mai are importanță. Voi vota pentru că, dacă nu se adună un număr suficient de voturi, se va face un alt referendum, tot pe banii noștri. Deja sînt sătul că mi se mai ia și din pensie, așa că îmi doresc să se termine cu votarea Constituției acum”. (Marius AMBROZIE)
VALEA MUNTELUI
Zăpada și gerul i-a ținut pe oameni în case
Zăpada căzută din abundență și gerul năpraznic, primul din acest an, ce s-au abătut peste comunele de pe Valea Muntelui, i-au ținut pe oameni în case. Așa se face că sîmbătă și ieri dimineață, numărul celor care s-au prezentat la secțiile de votare a fost extrem de redus, mult sub media pe țară. La Ghimeș, de exemplu, în primele ore ale dimineții, la secția de votare din sediul Primăriei, votaseră doar puțin peste zece persoane, procentul prezenței la urne fiind de sub 13 la sută. O afluență mare s-a înregistrat însă după ora 11,00, cînd catolicii au ieșit de la slujba de duminică. Îmbrăcați în straie de sărbătoare, aceștia au votat „în masă”, ca de fiecare dată, mai ales că au fost îndemnați de preot la sfîrșitul slujbei. O prezență masivă la urne s-a înregistrat și la Palanca, însă tot după ora prînzului. Aici, în cursul dimineții, pălăncenii au dat năvală în tîrgul săptămînal, la fel ca mulți dintre locuitorii comunelor învecinate. Subiectul zilei nu a fost nicidecum noua Constituție, ci pagubele pe care le-a produs gerul din noaptea precedentă, cînd temperatura a coborît la minus opt grade. Din această cauză, mare parte din producția de mere din acest an a localnicilor fost compromisă. Și la Brusturoasa și Agăș, prezența la urne a fost sub așteptări. (Florin CRĂCIUN)
RACOVA
Înmormîntarea a dat peste cap referendumul
La secția de votare amenajată în școala din Gura Văii, comuna Racova, membrii comisiei de votare șomau sîmbătă dimineață. „Avem două înmormîntări în sat, iar oamenii sînt aproape toți acolo. Sperăm ca după ce se termină cu praznicul să să vină lumea să voteze”, ne-a spus președintele secției de votare. Prezența masivă a localnicilor la înmormîntare era de înțeles, în condițiile în care satul este conoscut drept unul dintre cele mai sărace din județ, iar o masă gratuită la pomană prindea numai bine. Despre referendum, oamenii știau „de la aparat” dar nu își băteau capul să înțeleagă modificările. (Costinela BREAHNĂ)
LUNCANI
La Luncani, oamenii au preferat să vîndă ghebe decît să voteze
Sătenii din Luncani nu s-au înghesuit la urne să își exprime părerea
despre constituție. O reprezentantă a comisiei electorale ne-a spus că oamenii sînt plecați după ghebe. La marginea drumului, aproape la fiecare casă erau expuse spre vînzare sacoșe de ghebe. „Din ghebele astea ce mai obținem și noi ceva bani. Ajutor de la primărie nu ne mai dă, așa că trebuie să culegem din pădure tot ce se poate vinde, că altfel nu am avea nici un leu. De lucrat nu avem unde lucra, așa că vindem ghebe. De constituția om avea noi timp după ce se întunecă și se răresc clienții”, ne-a spus sîmbătă Mariana Sandu, o localnică care a vîndut cîteva kilograme de ciuperci. La secția de votare din Luncani trebuie să voteze 975 de persoane, iar pînă duminică în urul prînzului au trecut pe la urnă circa 300 de localnici. (Claudiu TĂNĂSESCU)
MĂGIREȘTI
Primarul din Măgirești i-a cerut preotului să cheme lumea la vot
Nici zece la sută dintre săteni din Măgirești nu s-au prezentat sîmbătă la vot. Dezinteresul oamenilor l-a alarmat pe primarul Gheorghe Cernat. „Trebuie să vorbesc cu preotul ca mîine, după slujbă, să îi îndemne pe credincioși să se prezinte la vot”, ne-a spus primarul Cernat. El era îngrijorat de situația de la Prăjești și Valea Arinilor, unde au fost mereu probleme cînd a fost vorba de alegeri. „Acolo sînt niște bărboși pocăiți și nu îi scoți din ale lor. Credință e credință, nu-i judecă nimeni, dar trebuie să își exercite și drepturile constituționale”, ne-a mai spus primarul Cernat. El a mai subliniat că este necesară intervenția preoților pentru a-i îndruma către urne pe „bărboși”. „Nătăraii nu ascultă de altcineva”, a mai precizat primarul. Pocăiții nu s-au prezentat însă nici duminică după-amiază, cu toate insistențele primarului. La Prăjești, cu patru ore înainte de închiderea urnelor au votat abia 220 de persoane, și nici un pocăit printre ei. (Claudiu TĂNĂSESCU)
FILIPEȘTI
Proviziile de iarnă, mai importante decît votarea
Pe un cîmp situat la intratea în localitatea Filipești, vreo 15 țărani munceau de zor sîmbătă dimineață. „Votare îmi trebuie mie ? Am venit să culeg cartofi, că nu am ce pune pe masă la copii. Nu mă interesează de votarea lor, mă interesează ce mănînc. Dacă am să am timp , m-oi duce la votare, dacă nu mă duc, tot nu o s-o duc mai bine”, spune Maria Lascăr. Toți ceilalți țărani adunați în preajma femeii dădeau aprobator din cap, semn că pentru ei proviziile de iarnă erau mult mai importante decît prezența la referendum. „În timpul săptămînii am organizat întîlniri cu alegătorii, pe sate. La Onișcani au venit opt oameni, iar în celelalte sate nu am avut mai mult de 50 de oameni cărora să le explicăm modificările aduse constituției”, ne-a declarat Ioan Apostol, primarul comunei Filipești. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns