• Direcția pentru Protecția Copilului Bacău a solicitat Poliției din Negri, Inspectoratului Școlar și Autorității Tutelare din localitate să verifice dacă Ștefan Munteanu a exploatat într-adevăr elevii din școala pe care o conduce • acesta este al doilea caz de acuzație de exploatare a copiilor înregistrat în județul Bacău
Ștefan Munteanu, directorul școlii din Negri, este suspectat de autoritățile în domeniul protecției copilului că exploatează elevii în folosul personal. Scandalul legat de numele directorului de la Negri a pornit după apariția în „Ziarul de Bacău” a unui material în care Ștefan Munteanu era acuzat de o parte dintre elevii și părinții școlii pe care o conduce că îi pune pe elevi să muncească pe pămîntul său, în timpul orelor de practică agricolă. „Ne-am autosesizat în urma apariției în presă a acuzațiilor lansate de elevi și părinți privind exploatarea elevilor. Pentru că sîntem instituția care apără drepturile copiilor, am solicitat punctul de vedere al Inspectoratului Școlar Județean Bacău, al Poliției din Negri și al Autorității Tutelare din comună în privința comportamentului directorului școlii din Negri față de elevi. Abia după ce aceste instituții abilitate să întreprindă cercetări ne vor trimite concluziile vom decide ce măsuri vor fi luate în cazul directorului care în prezent este suspectat că a exploatat copiii”, ne-a declarat Sorin Bîrlădeanu, directorul adjunct al Direcției Generale pentru Protecția Copilului Bacău. Potrivit legislației în vigoare, în urma concluziilor Poliției, ISJ și Autorității Tutelare, Direcția Generală pentru Protecția Copilului Bacău urmează să stabilească, în maximum 30 de zile, dacă directorul școlii din Negri a exploatat sau nu elevii din școala pe care o conduce. „În cazul în care cercetările preliminare îl vor incrimina pe directorul Ștefan Munteanu, vom sesiza instanța pentru a stabili dacă directorul de la Negri se face sau nu vinovat de exploatarea elevilor din școală”, a mai spus directorul Sorin Bîrlădeanu. Anchetele cerute de DGPC Bacău vin și ca urmare a solicitării ministrului Elena Dumitriu, de la Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei, în subordinea căruia se află DGPC, care a cerut un rezultat al anchetelor în urma materialelor apărute în presă.
Astăzi, la școala din Negri se va deplasa și o comisie de cercetare de la Inspectoratul Școlar Județean Bacău pentru a ancheta împrejurările în care directorul școlii din Negri a efectuat orele de practică agricolă. „În urma discuțiilor care vor fi purtate astăzi de membrii comisiei de cercetare care merge la Negri, aceasta va întocmi un raport. Concluziile acestuia vor fi analizate de Consiliul de Administrație al Inspectoatului, care va lua decizia finală în ce îl privește pe directorul de la Negri”, ne-a declarat inspectorul general adjunct Ana Marchiș.
Directorul școlii de la Negri nu este străin de faptul că va fi cercetat de o comisie de la ISJ. Duminică, el a convocat o ședință cu cîțiva părinți ai căror copii frecventează școala pe care o conduce. „Am fost la ședință, iar domnul director ne-a explicat de ce au muncit copiii pe terenul școlii. A spus că prin programă elevii trebuie să facă ore de practică agricolă, iar el s-a sacrificat și i-a dus pe terenul lui. Tot în ședință a explicat că elevii nu fac treabă bună, de aceea nu-i va mai chema. Tot în ședință, domnul director i-a întrebat pe părinți dacă sînt împotriva orelor de practică agricolă, iar la sfîrșit a încheiat un proces verbal cu ce s-a discutat”, ne-a declarat Elena Simon, unul dintre părinții care au fost duminică la ședință.
Cazul directorul de la Negri care este suspectat că a exploatat elevii în interes personal este al doilea din istoria Direcției Generale pentru Protecția Copilului. Prima autosesizare a apărut în urmă cu o lună, cînd a fost vorba tot despre cadre didactice care au pus elevii să muncească pe terenul lor. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns