• mîncați mai puțin, dar nu vă înfometați
• nu săriți peste mese, mai ales peste micul dejun, care trebuie să fie cît mai bogat. Săritul meselor încetinește scăderea în greutate
• mînancați încet, fără grabă
• opriți-vă din mîncat imediat ce apare senzația de sațietate
• nu mîncați între mese, cu excepția fructelor, dacă timp de două ore nu sînt precedate sau urmate de alt aliment
• mînancați mai puțin seara
• evitați carențele în vitamine și minerale. Puteți mînca multe salate, însă trebuie să aveți mare atenție la sosurile grase
• consumați fructe și multe legume cu excepția celor bogate în amidon (cartofi, morcovi, sfeclă)
• reduceți cantitatea de pîine, paste, aluaturi sau cartofi. Cel mai bine este să consumați cereale integrale, ele aduc aportul de energie și fibrele necesare organismului
• nu amestecați mai multe tipuri de proteine (brînza, lapte, ouă, carne și derivatele ei) la aceeași masă și nu le asociați cu pîine, paste, aluaturi sau cartofi
• atenție mare la grăsimi: friptură sau mezeluri grase, unt, smîntînă, creme, ouă, produse de patiserie, dulciuri
• eliminați doar grăsimile saturate provenite din alimente de origine animală (unt, frișcă, smîntînă), dar nu renunțați la uleiuri vegetale, ulei de pește sau lactate parțial degresate
• aveți grijă în ce mod preparați alimentele – alegeți fripturile la grătar sau rotisor și legumele fierte în vapori
• nu mîncați dulciuri, mai ales ciocolată, frișcă sau orice altfel de prăjituri pe bază de ciocolată
• respectați regula celor doi litri de apă pe zi și renunțați la băuturile gazoase dulci
• nu uitați că alcoolul este bogat în calorii. Puteți continua să beți vin, de preferință roșu, dar vă veți limita la un pahar pe zi. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns