• în 2003 s-au produs 152 de accidente de muncă, din care nouă s-au soldat cu invaliditatea victimelor • lipsa instruirilor pe linie de protecția muncii și neglijența victimelor sînt principalele cauze ale producerii lor
În mai toate domeniile de activitate se produc accidente de muncă, ce au ca rezultat fie decesul, fie înreruperea temporară a activității salariatului. Nerespectarea condițiilor de muncă, de sănătate și securitate de către agenții economici reprezintă principala cauză a producerii accidentelor de muncă. La acestea se adaugă și neglijența lucrătorilor, multe accidente putînd fi catalogate drept stupide.
La Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău s-au înregistrat anul trecut 152 de accidente de muncă, din care 16 au fost mortale, iar nouă s-au soldat cu incapacitatea temporară în muncă a victimelor. Producerea accidentelor de muncă are patru cauze importante, care țin de victimă, de mijloacele de producție, de influența șefilor și a colegilor de serviciu, precum și de mediul de muncă.
„Cele mai multe accidente de muncă se produc în domenii economice cu grad ridicat de risc. Frecvența este mare la agenții economici care au ca domeniu de activitate construcțiile, extracția de petrol și gaze, prelucrarea lemnului și fabricarea produselor chimice”, ne-a declarat Dan Buftea, purtător de cuvînt la ITM Bacău. Majoritatea accidentelor de muncă se produc pentru că salariații nu sînt instruiți corespunzător pe linie de protecția muncii. Și un mare aport în acest sens îl are și activitatea de instruire a inspectorilor de la ITM Bacău. „Noi îi informăm pe agenții economici, dar nu depinde numai de noi. Instruirea angajaților este apanajul lor. Noi înțelegem că nu există bani pentru retehnologizare în perioada de tranziție, dar instruirile trebuie să le facă”, mai spune Dan Buftea. Patronii sînt obligați să ridice de la instituția băcăuană foile de instructaj pe linie de protecția muncii, pentru fiecare angajat, dar degeaba sînt ridicate dacă nu sînt și aplicate.
Inspectorii de muncă au verificat anul trecut 1.190 de agenți economici, la care s-au aplicat 151 de sancțiuni. Valoarea amenzilor a fost de 4,2 miliarde de lei. În timpul controalelor a fost sistată activitatea la două puncte de lucru, iar alte 60 de instalații au fost oprite din lucru pînă cînd patronii vor investi în retehnologizarea lor, pentru a nu mai pune în pericol viața salariaților.
Accidente mai multe și mai grave față de 2002
Față de anul 2002, anul trecut s-a înregistrat o creștere a numărului accidentelor de muncă. În 2002 au fost 145 de accidente de muncă, dar numai 13 mortale și șase în care victimele au dobîndit certificat de handicap. În plus, anul trecut au crescut îngrijorător decesele salariaților din cauze patologice. Mai mult de zece persoane au murit din aceast motiv. Campioana accidentelor de muncă este Diana Forest, societate la care, în 2003, s-au produs 19 accidente, din care unul mortal. Și la capitolul amenzi, anul 2002 a fost inferior celui abia încheiat. Patronii băcăuani au primit pentru neasigurarea condițiilor de muncă amenzi în valoare de 2,4 miliarde de lei, cu aproape două miliarde mai puțin decît cele aplicate în 2002.
„Cele mai frecvente abateri și care țin de lipsa instructajului au fost sancționate în mod corespunzător. Ele au fost neefectuarea sau efectuarea necorespunzătoare a instructajului pe linie de protecția muncii, neasigurarea echipamentului individual de protecție corespunzător factorilor de risc la care este expus angajatul, lipsa controalelor medicale pentru salariații care-și desfășoară activitatea la înălțime, neurmărirea parametrilor tehnici de funcționare la echipamentele tehnice din dotare, lipsa autorizației de funcționare pe linie de protecția muncii”, a mai precizat purtătorul de cuvînt de la ITM Bacău. El a mai spus că principalii responsabili de producerea acestor accidente sînt patronii, dar și victimele, neglijente deseori la propriul loc de muncă. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns