• deși patronii plătesc tot 0,5 la sută din fondul de salarii, muncitorii accidentați vor primi, cît vor sta acasă, 80 de procente din leafă, față de 100%
Ciprian Velică, de 32 de ani, angajat ca sondor la SNP Petrom, a alunecat pe gheață și s-a lovit la cap, în timp ce se afla la serviciu. După lege, indiferent dacă se dovedește că a fost sau nu vina lui, omul va primi cît va sta acasă în repaos o indemnizație lunară. Anul trecut, un salariat primea leafa integral. Acum, statul nu le mai acordă muncitorilor care s-au accidentat la locul de muncă decît 80 de procente din media salariilor realizate în ultimele șase luni de muncă. „În octombrie 2003, s-a emis un act normativ care scade valoarea indemnizației de la 100 % la 80%”, ne-a declarat Ion Barbu, inspector șef la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău. Deși banii care vor intra în buzunarele victimelor accidentelor de muncă vor fi mai puțini, contribuția angajatorilor la fondul de risc a rămas aceeași, adică 0,5 procente din fondul de salarii.
Schimbările s-au oprit însă aici. Nimeni nu s-a gîndit să modifice și sistemul de stimulare a patronilor să lucreze la prevenirea accidentelor. „Agenții economici nu sînt cointeresați în prevenirea accidentelor de muncă, pentru că nu există o diferențiere a contribuției la fondul de prevenire a accidentelor de muncă și îmbolnăvirilor profesionale, în funcție de clasa de risc”, mai spune inspectorul șef de la ITM Bacău. Toți patronii, indiferent de condițiile de muncă din firmă, au fost băgați în aceeași oală. Ei contribuie cu același procent, chiar dacă în unele unității riscul producerii de accidente este minim, iar în altele se lucrează într-un mediu deloc sigur. Șefii ITM spun că legislația veche era mai bună, fie și prin caracterul ei mai apropiat de ce se întîmplă în țările Uniunii Europene. „Încă odată se dovedește tendința spre balcanism atunci cînd se completează un act normativ. Vechea lege era bună, fiindcă reglementa sistemul de asigurări după cel european. Noul act împarte partea de colectare la nou – înființatul for comun de colectare a tuturor veniturilor, iar plata și controlul le lasă la casele de pensii. Ori această împărțire nu vine nici în sprijinul angajatorului, dar nici al salariatului”, este de părere Ion Barbu. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns