• spitalul TBC și centrul de sănătate din Podu Turcului au depășit numărul de internări contractat la începutul anului cu sistemul asigurărilor de sănătate
Spitalul TBC din Bacău și cel din Podu Turcului pot să-și închidă porțile. Numărul de internări contractat la începutul anului cu sistemul asigurărilor de sănătate a fost depășit deja de spitalul TBC și centrul de sănătate din Podu Turcului. La sfîrșitul lunii septembrie, spitalul TBC, care a semnat un contract de finanțare pe tot anul în valoare de aproape 21 de miliarde de lei, înregistra deja 600 de internări în plus față de contract și depășiri în valoarea de opt miliarde de lei la servicii medicale. Cu toate acestea, directorul unității sanitare spune că cifrele nu sînt alarmante pentru administrația spitalului și că anul nu va fi terminat cu datorii. „La început de an, semnarea contractului de finanțare de la Casa de Asigurări se face pe criterii istorice. Nu se poate prevedea din timp cîte internări vor fi în decursul anului respectiv. Contractarea ia în calcul numai internările de tuberculoză, care au durată medie de spitalizare 40 de zile. Pe lîngă tuberculoză se internează în spitalul nostru și alte afecțiuni pulmonare pentru care este nevoie de numai o săptămînă de internare, sau de transfer în alte secții de spital, cum ar fi Oncologia. În acest fel, chiar dacă depășim numărul de internări, reușim să ne încadrăm în buget”, ne-a declarat dr. Marius Apostu, director al spitalului TBC. Ca să poată încheia anul fără datorii, declanșate de depășirea numărului de internări prevăzute în contractul pe 2004, directorii de spitale trebuie să fie cu ochii în patru la fiecare cifră.
O situație similiară, dar care se traduce și în salarii restante, se întîmplă și la centrul de sănătate din Podu Turcului. Abia în luna iulie, atunci cînd a semnat contractul de finanțare valabil tot anul 2003, adminstrația fostului spital comunal a aflat că are dreptul la numai 9.400 de zile de spitalizare și un buget anual de aproximativ 10 miliarde de lei. Banii și zilele de spitalizare ar fi fost suficiente dacă tot anul 2003 centrul de sănătate ar fi funcționat numai cu 35 de paturi, cît avea după restructurare. În realitate, lucrurile stau altfel. În primele șase luni ale anului, la spitalul din Podu Turcului se înregistraseră deja 14.752 de zile de spitalizare, ceea ce înseamnă o depășire de peste 50% din start. Decalajul are o explicație foarte simplă, dată la momentul respectiv de directorul centrului, economistul Gabriel Ghiugan. Spitalul din Podu Turcului a început anul 2003 cu 114 paturi, iar în februarie numărul paturilor a fost micșorat la 80. În aprilie s-a ajuns la 65 de locuri, prin desființarea secției de Chirurgie, în care nu exista medic. A urmat, în iunie, restructurarea dictată de Ministerul Sănătății, care s-a tradus la Podu Turcului în existența a numai 35 de paturi. Contractul pentru tot anul 2003 a fost semnat în iulie numai pentru 35 de paturi, ori, timp de o jumătate de an, aici au funcționat în medie 55 de paturi. Decalajul ivit se va traduce în scurt timp în lipsă de bani pentru salarii și medicamente. Asta pentru că la sfîrșitul lunii septembrie, centrul de sănătate din Podu Turcului își epuizase deja cele 9,6 miliarde de lei, cît s-a angajat prin contract Casa de Asigurări că va plăti pentru serviciile medicale prestate tot anul în această unitate sanitară comunală.
Cu toate că situația este mai mult decît grăitoare și cele două unități sanitare ar trebui să-și trimită pacienții acasă, reprezentanții Casei de Asigurări nu sînt deloc alarmați. „Toate spitalele din județ se încadrează în bugetele alocate pentru acest an”, susține dr. Cecilia Lucaci, inspector la CAS Bacău. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns