• controalele efectuate de Direcția de Sănătate Publică au scos la iveală numeroase probleme • în maternitățile din Bacău și Onești au fost descoperite două infirmiere bolnave, care îi puteau îmbolnăvi pe copii • se lucrează în continuare cu truse medicale vechi și uzate, iar în multe sectoare sînt probleme legate de igienizare • la Spitalul din Onești, o angajată nu avea făcut nici măcar controlul medical periodic
Maternitățile și secțiile de pediatrie din județul nostru au fost controlate la sînge de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Bacău, mai ales ca urmare a cazului de la Maternitatea din Ploiești, unde mai mulți doctori și asistenți medicali au fost depistați bolnavi, iar nou-născuții mureau pe capete. Și la noi, în urma controlului derulat în perioada 19 – 23 ianuarie, s-au depistat serioase probleme. Dacă în umele cazuri se vorbește doar despre instrumentar vechi sau lipsa materialelor de igienă, în altele se dovedește încă o dată indolența unor oameni puși să vegheze la sănătatea noastră. „Verificările au urmărit starea de igienă, depistarea infecțiilor de interior, modul de administrare a dezinfectantelor și a materilalului de curățare. Nu s-au semnalat probleme deosebite, dar au fost și situații în care s-au dispus măsuri de remediere a unor deficiențe”, ne-a declarat Cornelia Cojocaru, director la DSP Bacău.
Două cadre medicale au fost depistate ca fiind infestate cu germeni ce pot produce îmbolnăvirea nou-născuților. O infirmieră de la Maternitatea din Bacău a fost izolată la domiciliu și supusă tratamentului, din cauza unui streptococ ce poate genera amigdalită, afecțiuni ale inimii, articulațiilor și rinichilor la bebeluși. O altă asistentă de la Secția de Obstetrică și Ginecologie a fost și ea izolată, pentru că în urma analizelor s-a depistat a fi infectată cu stafilococul auriu, care ar putea duce la afecțiuni ale pielii nou-născuților. „Pe parcursul controlului s-au luat peste 600 de probe din 70 de secții, atît de la personalul medical, cît și din mediul de lucru. Acestea sînt singurele rezultate negative pe care le avem și am luat imediat măsuri de izolare a celor două cazuri. Analiza durează șapte zile și mai urmează să primim de acum încolo și alte rezultate”, a mai spus directoarea DSP Bacău.
Controalele s-au lăsat și cu o amendă pentru Luminița Antohi, asistenta-șefă de la secția de Nou-născuți din Maternitatea Onești. Ea a fost sancționată cu cinci milioane de lei pentru un cadru medical din subordinea ei care nu avea efectuat la zi controlul medical periodic.
În ceea ce privește instrumentarul utilizat, chiar dacă la analize acesta s-a dovedit a fi steril, conducerea DSP a dispus înlocuirea truselor vechi și uzate cu altele noi. Șefii Direcției de Sănătate Publică au mai explicat că la Maternitatea Bacău nu poate fi respectat circuitul funcțional la sterilizare, dar acest impediment va fi cît de curînd eliminat, odată cu lucrările de reamenajare a secției respective. Tot la maternitate, în sectorul unde se realizează întreruperile de sarcini, a fost numită un asistent-șef care să se ocupe numai de acest serviciu. Reprezentanții DSP au mai depistat că foile de observație ale bolnavilor nu erau întocmite la zi, dar s-a dispus ca pînă la externarea mamelor și a copiilor să se facă ordine în actele amintite. La Spitalul de Pediatrie Bacău s-a recomandat încadrarea unui asistent care să monitorizeze cazurile de infecții intraspitalicești. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns