• controalele au scos în evidență mari nereguli care au pus în pericol viața salariaților, precum și lipsa contractelor de muncă
Patronii care nu respectă legislația referitoare la angajații lor au cotizat la bugetul statului cu aproape șapte miliarde de lei în primele nouă luni ale acestui an, sub formă de amenzi acordate de angajații Inspectoratului teritorial de Muncă Bacău. „Controalele au vizat modul în care patronii respectă condițiile de muncă, cum se asigură securitatea și sănătatea în muncă a salariaților și dacă se încheie contracte de muncă”, ne-a declarat Dan Buftea, purtător de cuvînt la ITM Bacău.
Verificările privind modul în care patronii respectă normele de securitate și sănătate în muncă, precum și felul în care asigură condiții de lucru salariaților au demonstrat că salariații sînt pîndiți de pericole la orice pas. „Abaterile cele mai des întîlnite și care au fost sancționate drastic au fost efectuarea necorespunzătoare a instructajului pe linie de protecția muncii, neasigurarea echipamentului individual de protecție corespunzător factorilor de risc la care este expus angajatul, lipsa controalelor medicale pentru salariații care-și desfășoară activitatea la înălțime, neurmărirea parametrilor tehnici de funcționare la echipamentele tehnice din dotare, lipsa autorizației de funcționare pe linie de protecția muncii, lipsa împămîntărilor la prize. Multe dintre problemele de pe șantiere au fost depistate în timpul campaniei din construcții”, ne-a mai spus Dan Buftea. Ca urmare a acțiunilor de control, inspectorii ITM Bacău au mai încheiat 53 de procese verbale de sistare din funcție pentru diferite echipamente tehnice improvizate care puneau în pericol viața angajatilor și la două unități economice a fost sistată activitatea la punctele de lucru pînă cînd își vor remedia deficiențele. Tot în această perioadă au fost înregistrate și 120 de accidente de muncă, cu 15 mai mult decît anul trecut. Dintre acestea, opt au fost mortale. La instituția băcăuană a crescut îngrijorător în acest an numărul deceselor petrecute pe șantiere, dar care nu au fost catalogate ca accidente de muncă. Aceasta pentru că oamenii au murit din cauza unor boli sau nu aveau contract individual de muncă.
În ceea ce privește munca la negru, inspectorii de muncă au găsit fără contracte 361 de persoane. Dintre acestea, șapte au fost tineri sub 18 ani, iar 109 femei. „Reprezentanții noștri au aplicat 162 de amenzi, dintre care 13 pentru nedepunerea în termen a documentației care atestă calitatea de angajat a salariatului. Valoarea sancțiunilor este de 3,7 miliarde de lei”, a mai precizat purtătorul de cuvînt al instituției băcăuane. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns