• evoluția datoriilor întreprinderilor mici și mijlocii, între două raportări
• 31 decembrie 2002. IMM-urile din județul Bacău au la Bugetul de stat datorii de aproximativ 502 miliarde de lei. Aceste datorii sînt restanțe înregistrate la 31 decembrie 2002 și neachitate pînă pe 15 iulie 2003. Firmele mici și mijlocii cu datorii restante sînt în număr de 510 societăți comerciale și societăți cooperative, ceea ce înseamnă că, în medie, un IMM datornic are de dat la stat aproape un miliard de lei. Din totalul datoriilor, 66 de miliarde de lei reprezintă impozit pe profit, 162 de miliarde de lei TVA, 16 miliarde de lei impozit pe venit din salarii, șase miliarde de lei accize și 252 de miliarde de lei alte impozite. Petru Haineală, directorul Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP), informează că, pentru recuperarea debitelor, Fiscul băcăuan a sechestrat 150 de bunuri mobile, în valoare de 1.365 de miliarde de lei, a indisponibilizat 580 de imobile, valorînd 1.865 de miliarde de lei. De asemenea, DGFP Bacău a emis aproape 19.500 de somații de plată pentru datorii de peste 8.626 de miliarde de lei. Dintre întreprinderile mici și mijlocii, cele mai mari datorii le are societatea Prolabac SA, care are de dat la stat aproape 19 miliarde de lei, bani pentru care firma a primit înlesniri la plată. Datorii mari mai au firmele REI SRL (aproape 7,3 miliarde de lei), Rombet Stația de Betoane (9,5 miliarde de lei), Sarmis (aproape 11 miliarde de lei), TAF (peste 9 miliarde de lei), Young Invest (6,1 miliarde de lei), Atlasib Trans (6,8 miliarde de lei), General Shop (aproape 8 miliarde de lei), Leda (aproape 14 miliarde de lei). Pentru cei mai mulți dintre datornici, Finanțele au declanșat procedurile de executare silită, iar doar cîteva firme au datoriile reeșalonate.
• septembrie 2003. Patronii băcăuani nici nu s-au speriat, nici nu s-au sinchisit de publicarea pe Internet a datoriilor pe care le au la Fisc. Lista publicată de DGFP contrazice estimările conducerii acestei instituții, conform cărora, spre deosebire de marii restanțieri, contribuabilii mici și mijlocii au început să-și reducă volumul restanțelor. Datoriile IMM-urilor din județul Bacău au crescut cu 166 de miliarde de lei (33 la sută), pînă la suma de 668 de miliarde de lei. De asemenea, nu numai că datoriile n-au scăzut, dar a crescut și numărul firmelor cu datorii. Dacă în urmă cu șase luni se înregistrau numai 510 firme cu restanțe la stat, la 30 septembrie numărul datornicilor ajunsese la 709, adică mai mult cu 199 de societăți. Totalul restanțierilor a crescut astfel cu aproape 40 la sută. Media restanțelor pe cap de datornic se apropie de un miliard de lei.
Cei 709 restanțieri din județul Bacău au un total al datoriilor de 668 de miliarde de lei, din care la impozitul pe profit 109 miliarde de lei, la TVA – 225 de miliarde de lei, la impozitul pe veniturile din salarii – 23 de miliarde de lei, la accize – 6 miliarde de lei, iar la alte impozite, inclusiv dobînzi și penalități – 305 miliarde de lei.
Cele mai mari debite le au restanțieii din municipiul Bacău, cu datorii totale de peste 340 de miliarde de lei.
Lasă un răspuns