• lefurile profesorilor universitari aproape s-au dublat, însă de mărire nu vor beneficia și lectorii, asistenții sau conferențiarii • pînă vor avea banii în mînă, dascălii băcăuani stau cu emoții
Teoretic, salariile profesorilor universitari au fost dublate de la 1 ianuarie 2004. Astfel, munca de zeci de ani a unui cadru didactic superior cu toate gradele luate și cu titlul de profesor universitar doctor poate fi răsplătită cu o retribuție lunară brută de 15 milioane de lei, în loc de 7,5 milioane, cît era pînă în prezent. Majorările salariale urmează să fie plătite din fondurile Ministerului Educației și nu din fonduri proprii, așa cum s-a procedat în cazul burselor studențești. „Această inițiativă este foarte bună pentru că, dacă se cerea pentru toată lumea, adică lectori, asistenți și conferențiari nu cred că se aproba. Așa însă, va exista un stimulent pentru profesorii care predau la universități să urce pe scara ierarhiei universitare”, ne-a declarat prof. univ. dr. Victor Blănuță, rectorul Universității Bacău.
De altfel, la universitatea Bacău, de această mărirea salarială vor beneficia „în jur de 35 de profesori universitari”, după cum a menționat rectorul Blănuță. Cum primele salarii pe acest an nu au fost încă primite, universitarii băcăuani așteaptă cu mare nerăbdare să vadă dacă Ministerul se ține de promisiune sau nu. „Ministerul Educației a promis că va acorda aceste măriri începînd cu luna ianuarie, dar deocamdată nu au venit. Cum abia în februarie se iau primele salarii pe 2004, le așteptăm. Personal, nu cred că vor fi probleme la Univesitatea Bacău, unde sînt mai puțini profesori universitari comparativ, spre exemplu, cu Universitatea din Iași, unde își desfășoară activitatea peste 300 de profesori universitari”. Dublarea lefurile universitarilor români la debutul anului electoral în România nu are nimic de-a face, în opinia prof. univ. dr. Victor Blănuță, cu viitoarele campanii electorale, deoarece pentru aprobarea acestui proiect de lege s-au zbătut parlamentari din diferite partide politice. „Nu cred că există vreo legătură între campania electorală și mărirea salariilor. Reușita acestei legi reprezintă efortul unor colegi profesori, membrii ai Parlamentului, care nu sînt membri ai partidului aflat acum la putere”, a spus rectorul Victor Blănuță. Pînă la urmă, pe universitarii îi interesează mai banii, și mai puțin cine a luptat pentru majorarea salariilor lor. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns