• peste 15 polițiști de la poliția judiciară a Parchetului Național Anticorupție (PNA) au împînzit județul și urmăresc derularea tuturor afacerilor cu petrol de acum patru ani și pînă în prezent • după mai multe luni de tăcere, directorul general al Rafo s-a decis să vorbească • el spune că verificările PNA nu au nici o legătură cu activitatea Rafo, ci cu produsele care au fost achiziționate de la rafinăria oneșteană • se pare că polițiștii au mai ridicat documente și de la o firmă din Bacău de-a lui Corneliu Iacobov
Cel puțin 15 ofițeri de poliție judiciară de la PNA, coordonați de un procuror, care, se pare, aparține secției militare a acestei instituții, au descins marți dimineața la Rafo Onești, ca să ridice documente și înscrisuri ale societății. Membrii echipei s-au împărțit în echipe de cîte două sau trei persoane, care verifică acum mai multe firme de pe întreg teritoriul județului Bacău. Surse judiciare ne-au confirmat că polițiștii au pregătire în domeniul financiar-contabil și au venit cu scopul precis de a ridica actele care le-ar putea servi procurorilor pentru o eventuală punere sub acuzare a persoanelor implicate în afacerile dubioase cu petrol.
Prima și cea mai consistentă oprire (se pare că, pînă acum, procurorii au adunat deja cîteva camioane de documente), a fost la Rafo Onești. Pe tot parcursul zilei de marți, nimeni din conducerea Rafo nu a fost de găsit ca să ne poată da vreo informație despre control. În cursul zilei de ieri, însă, Paul Ivașcu, directorul general al rafinăriei, a răspuns în sfîrșit la telefon și a dezmințit că verificările procurorilor ar avea vreo legătură cu afacerile derulate la societatea sa. „De la echipa de control am aflat că PNA s-a autosesizat, dar nu referitor la activitatea Rafo, ci la consumul de subproduse care au ajuns de la noi la diferiți consumatori, cum ar fi armata. Noi am pus la dispoziție toate documentele noastre”, ne-a declarat Paul Ivașcu. Potrivit directorului general al rafinăriei, din procesarea țițeiului rezultă o serie de subproduse, printre care combustibil de tip M, combustibil lichid ușor, toluen sau xilen, care sînt comercializate. O parte dintre acestea au ajuns la destinație în condiții dubioase, iar aceste aspecte urmează a fi acum lămurite, mai spun oficialii Rafo.
Spusele lui Ivașcu sînt oarecum confirmate și de faptul că polițiștii au ridicat acte de la mai multe firme din județ, iar printre acestea s-ar afla și o firmă de-a lui Corneliu Iacobov, care își are sediul în Bacău. Cert este că procurorul care coordonează echipa de polițiști și-a îndreptat atenția către documente care vizează tranzacțiile cu produse petroliere ce datează de cel puțin patru ani în urmă și că nu au plecat către București, ci au de gînd să mai rămînă în zonă. Deși în oraș se zvonea de mai demult despre un control de anvergură, sosirea intempestivă a echipei de procurori i-a pus pe jar pe mulți oameni de afaceri. În special pe cei ale căror firme au ca obiect de activitate comercializarea produselor petroliere. Cei mai agitați au fost apropiații lui Corneliu Iacobov și cei care sînt asociați cu el în diverse firme. O sumedenie de societăți și-au schimbat acționariatul peste noapte, iar la unele dintre ele, personaje cunoscute ca făcînd parte din anturajul lui Corneliu Iacobov, s-au retras și au lăsat locul altora, mai puțin cunoscuți și cu relații de afaceri nu foarte strînse cu fostul patron al rafinăriilor băcăuane. (Mirela ROMANEȚ, Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns