Datornicii, penalizați la sînge, chiar dacă au obținut eșalonări la plată
• în schimb, pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget, contribuabilii au dreptul la dobîndă de 0,06% pe zi • penalitatea de întîrziere nu înlătură obligația de plată a dobînzilor
Pe lîngă taxele și impozitele pe care le încasează, Fiscul percepe o serie de dobînzi și penalități de la firmele care întîrzie cu plata dărilor. Maricel Radu, purtător de cuvînt al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău, precizează care sînt dobînzile (noua denumire a majorărilor de întîrziere) și penalitățile de întîrziere în colectarea creanțelor bugetare.
Astfel, pentru neachitarea la termenul de scadență a obligaþiilor de plată fiscale, debitorul datorează datoreaza, după acest termen
– dobînzi în procent de 0,06%, care se calculează pentru fiecare zi, începînd cu ziua imediat următoare termenului de scadență și pînă la data stingerii sumei datorate, inclusiv;
– penalități de întîrziere de 0,5% pentru fiecare lună și/sau pentru fiecare fracțiune de lună de întîrziere, începînd cu data de întîi a lunii următoare scadenței acestora, pînă în ziua achitării integrale a acestora, inclusiv. „Penalitatea de întîrziere nu înlătură obligația de plată a dobînzilor”, avertizează Maricel Radu;
– nu se datorează dobînzi și penalități de întîrziere pentru sumele datorate cu titlu de amenzi, dobînzi și penalități de întîrziere.
Oficialul Fiscului băcăuan mai spune că, dacă băncile nu decontează, în trei zile lucrătoare de la data debitării contului plătitorului, acesta nu este exonerat de obligația de plată a sumelor respective și atrage pentru acesta dobînzi de 0,06% și penalități de întîrziere de 0,5%.
În cazul creanțelor fiscale stinse prin compensare, dobînzile se datorează inclusiv pînă la data stingerii. „Data stingerii este, pentru compensările la cerere, data depunerii la organul competent a cererii de compensare, iar pentru compensările efectuate înaintea restituirii sau rambursării sumei cuvenite debitorului, data depunerii cererii de rambursare sau restituire”, spune Radu.
Pentru obligațiile fiscale neplătite la termen atît înainte, cît și după deschiderea procedurii de reorganizare judiciară, se datorează dobînzi și penalități de întîrziere pînă la data deschiderii procedurii de faliment.
„Dobînzile se datorează și pentru perioada pentru care au fost acordate înlesniri la plata taxelor și impozitelor”, spune Radu. Pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget, contribuabilii au dreptul la dobîndă (0,06%) din ziua următoare expirării termenului de 45 zile de la înregistrarea cererilor. Termenul este prelungit cu perioada cuprinsă între data solicitării și primirii de către organul fiscal a unor informații suplimentare relevante necesare pentru soluționarea cererii. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns