Din cauza necunoașterii legislației muncii, foarte mulți dintre angajații unor firme private nu își cunosc drepturile, fiind astfel „la mîna patronului”, în ce privește înregistrarea contractelor, respectarea clauzelor, plata diverselor impozite și contribuții etc. Toate aceste abateri apar la suprafață doar în situații precum încetarea raporturilor de muncă, nevoia de asistență medicală și a concediului de boală, pensionarea. Întrebarea anchetei: știți să vă protejați de astfel de abuzuri?
Carmen Tănase, 33 de ani, casnică: „Eu sînt casnică, am doi copii și stau acasă să-i cresc. Nu am lucrat niciodată și nu știu ce drepturi are un om la angajare și pe perioada cît lucrează”.
Radu Bulibașa, 30 de ani, pictor: „Eu lucrez pe cont propriu. După ce s-a încheiat contractul de muncă între angajat și angajator, cel care s-a angajat trebuie să păstreze un exemplar al contractului de muncă, iar periodic să verifice dacă angajatorul plătește toate acele contribuții la sănătate, la pensie, pentru ca, atunci cînd are nevoie, să poată beneficia de acestea. În cazul în care acesta constată că i s-au oprit banii și nu s-a plătit, să sesizeze organele competente”.
Tatiana Gașpar, 50 de ani, contabilă: „Sînt contabilă și știu ce înseamnă toate aceste contribuții la stat și ce se întîmplă în cazul în care acestea nu sînt plătite. Sînt tot felul de angajatori, dar pentru ca angajatul să nu se trezească cu suprize, cel mai bine ar fi să verifice dacă îi sînt plătite aceste datorii”.
Ion Sumănaru, 28 de ani, fără ocupație: „Nu am lucrat niciodată și nu am de unde să știu ce drepturi am sau ce ar trebui să fac în momentul în care m-aș angaja”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns