• informațiile publice de la Curtea de Apel Bacău sînt cenzurate de judecătorul Florin Burghelea, proaspăt numitul vicepreședinte al Curții de Apel Bacău • acesta a interzis accesul la dosarele aflate pe rolul instanțelor Curții de Apel Bacău pe motiv că „ziaristul nu este parte în proces” • Legea 544/2001 garantează accesul la informațiile publice • „Ziarul de Bacău” a cerut conducerii Curții de Apel Bacău să-și motiveze în scris refuzul
La Curtea de Apel Bacău a avut loc un incident care pune sub semnul întrebării modul în care chiar magistrații înțeleg să pună în aplicare prevederile Legii liberului acces la informațiile publice.
Asta pentru că, în cursul zilei de ieri, reporterului acreditat pe lîngă această instituție i s-a refuzat accesul la studiul unui dosar aflat pe rolul instanței. Conform procedurilor, un ziarist acreditat la o instanță, în momentul în care dorește să studieze un dosar, face o cerere pe care o înmînează purtătorului de cuvînt sau arhivarului. Acesta îi pune la dispoziție dosarul pentru a-l studia și chiar de a face copii după anumite documente, respecîtnd procedurile de rigoare.
La Curtea de Apel Bacău lucrurile au luat o întorsătură bruscă în cursul zilei de ieri, cînd pe baza acreditării, am încercat să aflăm de la arhiva Curții de Apel numărul unui dosar, urmînd ca după aceea să întocmim o cerere pentru studiu lui. De la arhivă am aflat că trebuie neapărat să luăm legătura cu purtătorul de cuvînt al instituției, pentru că nu ni se poate da dosarul la studiu, întrucît nu sîntem parte în proces. „Trebuie să faceți o cerere să o lăsați la secretariat și apoi veți primi răspunsul pe fax”, a spus, destul de încurcată, una dintre funcționarele arhivei. Funcționara de la secretariat, la fel de încurcată de situație iscată, a spus că „trebuie să vorbiți cu purtătorul de cuvînt. Domnul vicepreședinte a spus că nu puteți să studiați dosarul pentru că nu sînteți parte în proces. Doamna judecător este în ședință acum, dar cred că trebuie să iasă” a precizat secretara. Între timp, pe holul instituției și-a făcut apariția și polițistul de la instanță, care a precizat că nu avem voie să umblăm prin birourile judecătorilor, deși nu intrasem decît la secretariat, pentru că „accesul este interzis. De acum încolo rămîneți pe hol, la intrare, îmi spuneți mie cu cine aveți treabă și apoi eu merg să anunț”, a precizat bărbatul. Am coborît și am așteptat pînă după ora 13,00, cînd a terminat ședința de judecată magistratul desemnat purtător de cuvînt la curtea de Apel. I-am explicat situația, dar răspunsurile primite au fost similare. „Nu aveți voie să studiați dosarul, pentru că nu sînteți parte în proces. Eventual, veniți, faceți o cerere în care îmi spuneți despre ce dosar este vorba, ce vă interesează de acolo și eu o să vă dau informațiile necesare. Acestea sînt regulamentele de organizare a instanțelor aprobate de Ministerul Justiției. Am fost și la domnul vicepreședinte, pentru că doamna președintă este plecată din localitate, iar dumnealui mi-a spus același lucru”, ne-a declarat judecătorul Camelia Drăghină, purtătorul de cuvînt al Curții de Apel Bacău.
Un regulament interior bate o lege aprobată de Parlament
Potrivit Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile publice, „Persoanele care efectuează studii și cercetări în folos propriu sau în interes de serviciu au acces la fondul documentaristic al autorității sau al instituției publice pe baza solicitarii personale, în condițiile legii”, se precizează la articolul 11 din actul normativ. Aceste lucruri par să nu conteze însă în fața unui regulament de organizare, chiar și al instanțelor, elaborat de Ministerul Justiției. Potrivit gradelor de ierarhizare a actelor normative, legile elaborate de puterea legislativă, respectiv Parlamentul, primează în fața oricăror regulamente sau decizii ale ministerelor, care reprezintă puterea executivă în stat. Acest lucru pare să nu conteze însă, iar Regulamentul de organizare al instanțelor, elaborat de Ministerul Justiției, are putere de aplicare mai mare decît legea dată de Parlament. În aceste condiții, „Ziarul de Bacău” a înainatat la conducerea curții de Aple Bacău următoarea adresă, prin care solicită motivarea în scris a refuzului accesului la dosarele aflate pe roulul instanței, precum și stabilirea gradului de ierarhie a actelor normative invocate.
Ziarul de Bacău
Str. 9 Mai 82-84, tel, fax. 524447, 525325
Către
Curtea de Apel Bacău
În atenția doamnei președinte Liliana Ciobanu
Prin prezenta vă rugăm să ne motivați refuzul instituției dumneavoastră de a permite redactorului acreditat la Curtea de Apel Bacău, Mirela Romaneț, studiul unui dosar aflat pe rolul acestei instanțe. Menționăm că, potrivit Legii accesului la informațiile publice, din care sînt afișate extrase și pe holul instituției, mijloacele de informare în masă, printre care se numără și cotidianul „Ziarul de Bacău”, au acces inclusiv la arhiva insituției, cu cîteva excepții care privesc siguranța națională, protecția minorilor, politica economică a României sau procedurile judiciare care ar pune în pericol desfășurarea unei anchete.
În cazul de față, redactorul intenționa să afle numărul unui dosar care a fost pe rolul instanței în data de 24 februarie, în care, se pare, a fost citat pentru audieri ministrul agriculturii. Reporterul a solicitat lista de ședințe de pe 24 februarie pentru a afla numărul dosarului, în ideea de a scuti pe purtătorul de cuvînt al instituției să facă niște cercetări care nu țin de atribuțiile sale. Urma apoi să facă o cerere srisă pentru a-i fi aprobat studiul dosarului, cerere pe care urma s-o înmîneze purtătorului de cuvînt. A fost îndrumat către purtătorul de cuvînt, pe motiv că, oricum, nu i se poate elibera dosarul la studiu, atîta timp cît nu este parte în proces. Din spusele purtătorului de cuvînt, judecătorul Camelia Drăghin, am reținut că acestea sînt prevederile potrivit Regulamentului de organizare a instanțelor, elaborate de Ministerul Justiției. În aceste condiții vă solicităm să ne precizați, tot în scris, dacă un regulament are putere de aplicare mai mare decît o lege elaborată de Parlament, puterea legislativă în România.
Cu stimă,
Mirela Romaneț, redactor la cotidianul Ziarul de Bacău
Redactor șef,
Nicoleta Bichescu
Acesta este documentul pe baza căruia așteptăm precizări în legătură cu statutul pe care îl va avea ziaristul la Curtea de Apel Bacău. (Ziarul de Bacău)
Lasă un răspuns