• Protecția Copilului a declarat război total micilor cerșetori sau părinților acestora • ei trebuie însă, să lupte și cu unii oameni care le iau apărarea cerșetorilor • în statisticile Protecției Copilului sînt 505 copii ai străzii, dar numai în luna februarie au fost identificate 17 cazuri noi
Mihai are 14 ani și e de loc din Roman, dar își face veacul prin Bacău. De fapt, cerșește. Zice că face lucrul ăsta pentru că are probleme acasă, tatăl fiind de opt ani în pușcărie după ce a omorît-o pe mamă. Elena are aceeași vîrstă. Mama locuiește în Buhuși, dar ea a fugit de acasă și s-a „mutat” în Gara Bacău. Spune că e obligată de mamă să cerșească, dar afirmația e destul de puțin probabilă, atîta timp cît fata nu a mai fost demult acasă. Daniel, un puști de 12 ani din Moinești, și-a stabilit „cartierul general” în același loc. Poartă de intrare și de ieșire, gara e, de altfel, un mic paradis al micilor cerșetori. Ca să nu se calce pe bombeuri și să nu se ia la harță de la „clienți”, aceștia s-au organizat în trei schimburi. Ultimii își termină programul de lucru pe la ora trei dimineața, se urcă în taxiuri și pleacă acasă sau care încotro. Banii nu sînt o problemă. Noaptea a fost bună și puradeii își permit un drum cu taxiul pînă la Buhuși.
Ceva mai „temători”, unii părinți nu vor să-și lase banii pe mîna copiilor și ies chiar ei în stradă. Micuții au însă, un rol foarte important: impresionează. Luminița și-a ales ca fief zona farmaciei nr. 1. Lîngă ea stătea Petronela, fiica de opt ani, în timp ce în brațe gîngurea micuțul Ronaldo. „A zis la început că e din Negri și că ajutorul social primit acolo i s-ar fi întrerupt. În realitate, Luminița are buletin de Bacău și, cînd a auzit că trebuie să muncească 72 de ore în folosul comunității pentru a primi ajutorul social, s-a lăsat lehamite”, explică Petronela Chicoș, lucrător social stradal la Serviciului de protecție a copilului în regim de urgență din cadrul Direcției Generale pentru Protecției Copilului (DGPC).
Micuțul Alexandru este, la numai un an și trei luni, „buzduganul” mamei sale, care și-a fixat locul de muncă în fața bisericii „Sf. Nicolae”. Toți banii se duc pe băutură, în timp ce așa-zisa casă de pe strada Nicu Enea seamănă izbitor cu o cocină. În aceste condiții, cei de la Protecția Copilului au decis să-l ia pe micuț și să-l interneze în spital. „La un an și trei luni, Alexandru cîntărea doar șapte kilograme, deși la naștere a avut peste trei kilograme și era plin de rîie. Mama a refuzat orice alternativă pentru copil, de aceea am fost nevoiți să i-l luăm. După ce se va însănătoși, micuțul va fi transferat la Centrul «Profamilia» și va rămîne acolo pînă cînd mama își va rezolva problemele de acasă. E însă, destul de puțin probabil că acesta va face ceva, ținînd cont că a promis că se internează și ea, dar nu s-a ținut de cuvînt”, au spus Ancuța Turculeț, lucrător social stradal la DGPC. Atunci cînd nu ai copii, îi poți împrumuta pentru a înduioașa oamenii. O soluție la care a apelat și Geanina din Buhuși. Tînăra de 21 de ani cerșea în zona magazinului „Luceafărul” și le-a spus lucrătorilor sociali că Alex, mogîldeața de numai un an pe care o ținea în brațe, e a surorii sale.
Toate acestea sînt numai cazurile noi descoperite de oamenii de la Protecția Copilului într-o singură săptămînă. O cifră cel puțin îngrijorătoare, cum, de altfel, sînt și cifrele valabile pentru luna februarie: 57 de cazuri, din care 17 sînt noi. Marea problemă a celor de la Protecția Copilului ține, oarecum paradoxal, de mentalitatea celorlalți oameni. „Mulți băcăuani ne-au luat la rost, cerîndu-ne să lăsăm copiii în pace că sînt necăjiți. Drept dovadă, le dădeau bani chiar în fața noastră. Oamenii cred că, dîndu-le bani, le fac un bine, dar, în realitate, mai rău le fac”, spune Delia Frînculeasa, șefa Serviciului de protecție a copilului în regim de urgență. Potrivit datelor de la Biroul pentru Evaluare Preliminară și Triere (BEPT) din cadrul DGPC, cei mai mulți dintre copiii străzii identificați în Bacău în luna în curs au vîrste cuprinse între 10 și 15 ani, băieții fiind majoritari. Jumătate dintre ei nu au fost niciodată la școală sau au abandonat-o, în timp ce, în ceea ce privește „ocupațiile” acestota, nu mai puțin de 39 din cei 57 au fost găsiți cerșind. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns