Tot mai mulți tineri din municipiul Bacău care au trecut de ceva timp de 14 ani nu sînt interesați să se prezinte la Evidența Populației, ca să-și facă buletine. Carmen Hudiță, șefa Serviciului de Evidență Informatizată a Persoanei (SEIP) Bacău, a afirmat că sînt peste o mie de tineri care au trecut de 14 ani și nu au cărți de identitate. „Anul acesta, sînt programați 2.852 de tineri care fac 14 ani. Pînă acum s-au prezentat la noi din proprie inițiativă doar 490 de minori. Dar avem din anii anteriori încă 1.050 de tineri care nu și-au făcut cărți de identitate, deși au cel puțin 15 ani”, ne-a declarat comisarul Carmen Hudiță.
Șefa SEIP crede că o explicație pentru situația existentă ar fi că mulți dintre cei în cauză și-au schimbat domiciliul. Unii au vîndut ce-au avut la oraș și au plecat la țară, dar nu și-au operat și schimbarea de domiciliu la Evidența populației. Alții stau cu chirie și nu au un domiciliu stabil, sau poate fi și din neglijența părinților. „Am avut surpriza să constat că neglijența în rezolvarea acestor lucruri provine în cea mai mare parte de la familiile care au un statut social stabil. Adică au venituri constante, o familie închegată, dar care neglijează tocmai aspecte care contează foarte mult la examenul de capacitate, de exemplu. Atunci, dau cu toții năvală și ne înjură că nu sîntem operativi în înțelesul dumnealor, dar uită că au avut la dispoziție cel puțin jumătate de an ca să pună la punct situația copiilor lor, care nu sînt primiți în examen fără acte de identitate”, ne-a mai spus Carmen Hudiță. Ea a precizat că minorilor care stau cu părinții cu chirie li se întocmește o Carte de identitate provizorie, care se înnoiește an de an, în funcție de domiciliul părinților.
Pentru întocmirea actului de identitate sînt necesare următoarele documente: o chitanță de 65.000 de lei de la Trezorerie, certificatul de naștere, un timbru fiscal de 2.000 de lei și Cartea de identitate a unuia dintre părinți. În cazul în care părinții sînt divorțați, lucurile se complică, în sensul că minorul se prezintă la ghișeu cu părintele căruia i-a fost încredințat spre creștere, cu hotărîrea judecătorească de divorț, precum și cu cea de încredințare a copilului. Cererile tip de întocmire a cărții de identitate se găsesc la ghișeul SEIP. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns