Numărul agenților economici care au solicitat în acest an să își închirieze un spațiu într-unul dintre cele două pasaje din centrul Bacăului pentru a comercializa mărțișoare este mai mic decît anul trecut. Dacă, în 2003, peste o sută de comercianți au bătut la ușa primăriei pentru a solicita autorizații de comercializare, anul acesta au închiriat spații doar 91 de agenți economici. Gabi Ioniță, șeful Corpului de Control al Primarului și purtătorul de cuvînt al Primăriei Bacău, spune că doar 70% dintre cei care au solicitat astfel de autorizații sînt din județul Bacău. ” Răcăciuni, Buhoci, Racova sau Letea Veche sînt doar cîteva dintre comunele din județul Bacău de unde sînt aduse mărțișoarele și florile care sînt puse în vînzare în preajma zilelor de 1 și 8 Martie. Sînt, însă, și mulți comercianți care vin să își vîndă la noi produsele de sezon tocmai din județele Neamț, Suceava, Buzău, Dîmbovița sau chiar și din municipiul București”, a mai adăugat Gabi Ioniță. (Elena SOLOMON)
Un mărțișor pentru doamna educatoare
Pentru copii din clasa I-a E a Școliii Generale „Mihai Drăgan” din Bacău începerea școlii nu a însemnat și uitarea anilor petrecuți în perioada de grădiniță. Fiecare dintre educatoarele care i-au pregătit pentru școală a primit ieri din partea micuților școlari flori și mărțișoare. „Încercăm, astfel, să îi învățăm pe copiii să nu îi uite niciodată pe cei care s-au străduit să îi învețe tot ceea ce ei știu acum. Timp de trei -patru ani, educatoarele au fost pentru ei «mămicile de la grădiniță». Ne-am gîndit să le facem la început de primăvară o bucurie și să le arătăm că nu le-am uitat. Astăzi am fost să le dăruim ghiocei educatoarelor de la Grădinița IMU, iar mîne vom merge să facem același lucru și la Grădinița «Crai Nou»”, ne-a declarat ieri învățătoarea Ioana Adumitroaie. (Elena SOLOMON)
Forfotă mare prin magazine în săptămîna mărțișorului
• un mărțișor poate costa între cîteva mii și cîteva sute de mii de lei
Cunoscută drept „săptămîna mărțișorului”, perioada cuprinsă între 1
și 8 martie tinde să fie acaparată, din ce în ce mai mult de către
femei. Cu abilitatea de care au dat tot timpul dovadă femeile au
reușit să îi determine pe bărbații pe care îi au în preajmă să nu
treacă nepăsători pe lîngă acest început de martie și să trateze așa
cum se cuvine primele zile ale lunii martie, așa că își îndeamnă tatăl, soțul, copilul, iubitul, prietenul cel mai bun sau colegii să pornească la cumpărături. Puțini sînt bărbații care îndrăznesc să nu le facă pe plac frumoaselor lor consoarte, fiice, prietene sau iubite. Un mărțișor poate costa între cîteva mii și cîteva sute de mii de lei. Pentru prichindeii din casă sînt preferată întotdeauna dulciurile.
Darul ideal pentru copii îl reprezintă, însă, jucăriile. Vă oferim cîteva
sugestii, chiar dacă prețurile acestora sînt cu mult peste posibilitățile
materiale ale multora dintre tătici. Trebuie să știți, din start, că nu veți putea cumpăra din magazine o jucărie mai ieftină de 80-90.000 de lei. La acest preț nici chiar cel mai puțin năzuros prichindel nu
poate fi mulțumit. Cu acești bani nu se poate cumpăra decît cel mult
o jucărie de pluș.
Nici cărțile nu ar trebui uitate, însă întotdeauna trebuie alese cu mare grijă și întotdeauna potrivite cu vîrsta lor. Ideea că o carte dăruită acum le va fi utilă numai atunci cînd vor crește le dezamăgește profund pe micuțele casei. O carte de colorat, povești, benzi desenate, povestiri istorice, rebusuri și jocuri distractive le va face cu siguranță să se simtă cel puțin tot la fel de importante ca și mămicile lor.
Flori, parfumuri, delicatese, cărți, obiecte de artizanat și de decorațiuni interioare, aparatură electronică pentru bucătărie, aranjamaente florale unicate sau în serii scurte, sau articolele vestimentare sînt cadouri de pot fi oferite oricînd femecîteva sugestii de cadouri pentru femei dar și pentru fetele care au trecut puțin de vîrsta copilăriei dar încă nu au ajuns suficient de mari cît să se poată lăuda că sînt domnișoare. Majoritatea magazinelor de specialitate oferă în acestă perioadă puloverele, pentru ținuta de zi sau sport, lungi, tip pardesiu sau tip bustiera, cu fermoar, nasturi sau simple, din lâna sau dintr-o combinație de lînă cu lycra/elastan. Prețul unui asemenea accesoriu de îmbrăcăminte este cuprins între 250.000-600.000 lei. Fustele – evident groase, de sezon – se poartă fie foarte lungi, fie foarte scurte. Se găsesc într-o diversitate de culori și modele. Prețurile variază în funcție de model și calitatea materialului, între 210.000 lei și 8000.000 lei.
Pentru o tînără de 17-18 ani, un pantalon modern poate fi lung sau trei sferturi, drept sau evazat, confecționat din stofă, piele ecologică,
blug sau reiat și garnisit, neapărat, cu o mulțime de accesorii: perle, pene, benzi aplicate din blană, mătase sau piele. Toate aceste modele pot fi găsite în mai toate magazinele din oraș, însă și prețurile sînt pe măsură. În funcție de calitate, model și marcă, un astfel de accesoriu vestimentar poate fi cumpărat cu 250.0000-300.000. Dacă modelul este mai deosebit, prețul poate depăși milionul de lei. Cu bani mai puțini, 400.000 -1.100.000 lei se
pot cumpăra geci, din piele naturală sau ecologică, din stofă sau
postav. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns