Autoritățile județene încă nu au ajuns la o concluzie în privința situației din Palanca după ședința de ieri de la sediul Prefecturii Bacău. Aici au mai rămas de pus în posesie 125 de persoane pe o suprafață de aproximativ 300 de hectare. Pădurea pe care urmau să o primească oamenii a fost predată de Direcția silvică la primărie, și membrii comisiilor locale trebuia să îi pună efectiv în posesie pe țărani. Au mai rămas însă peste o sută de oameni care nu mai pot fi puși în posesie pentru că aproape 300 de hectare din ceea ce-a predat Ocolul Silvic Agăș sînt amplasamente refuzate de săteni. Acestea fie au fost defrișate, fie au vegetație forestieră foarte tînără, care nu permite exploatare imediată.
Luni, peste 60 de oameni dintre cei care nu au fost puși în posesie s-au adunat la primărie și i-au cerut ultimativ primarului să le rezolve situația pînă pe 15 martie, altfel trec la blocarea drumurilor și la sechestrarea primarului în primărie. În plus oamenii sînt nemulțumiți de faptul că o societate din Austria a cîștigat la o licitație internațională organizată la Regia Națională a Pădurilor drept de exploatare pentru două parcele aflate chiar în mijlocul amplasamentelor lor. Autoritățile județene au promis că vor detensiona situația la o ședință care a avut loc la prefectură în cursul zilei de ieri. La discuție au participat Gheorghe Hură, secretarul general al prefecturii Bacău, Viorel Ghelase, directorul Direcției Silvice, și Dumitru Sebeștin, primarul comunei Palanca, însoțit de unul dintre localnici.
Numai că rezultatele nu sînt foarte clare pentru niciuna dintre părți. În vreme ce secretarul general al prefecturii spune că situația este aproape lămurită, directorul Direcției Silvice și primarul comunei Palanca susțin contrariul. „Direcția Silvică a spus că cedează un întreg trunchi de pădure, printre care se află și cele două parcele obținute la licitație de firma austriacă și pe care le vor oamenii. Primarul din Palanca trebuie să se consulte pînă vineri cu oamenii și să vină cu un referat al comisiei locale prin care propune corectarea validării amplasamentului. În aceste condiții, vom face o ședință extraordinară a Comisiei județene de aplicare a legilor fondului funciar și rezolvăm situația”, ne-a spus Gheorghe Hură, sigur că problema își va găsi rezolvarea săptămîna viitoare.
De cealaltă parte, lucrurile se văd diferit și rezolvarea situației depinde de foarte mulți „dacă”. Potrivit directorului Direcției silvice, primul „dacă” este legat de poziția pe care o va adopta firma din Austria, care a cîștigat la licitație o parcelă de pădure pe amplasamentele pe care le vor oamenii pentru retrocedare. „Dacă firma care a cîștigat dreptul de exploatare a amplasamentului va renunța la acesta în favoarea altuia, se mai poate discuta, dacă nu, nu avem ce face”, ne-a declarat Ghelase. Pe de altă parte, primarul spune că suprafața oferită de Direcția silvică este mult prea mare și că cel puțin două parcele nu corespund cerințelor lor. „Ni s-a propus să preluăm toată suprafața din zona cerută de săteni, ca să nu rămînă encalve ale pădurii de stat, pentru că nu au cum să pună pădurar acolo. Oricum cei de la Ocolul silvic vor analiza toate amplasamentele neacceptate de săteni și, dacă se vor dovedi întemeiate refuzurile lor, vor primi cu toții amplasamente acolo unde cer. Numai că sînt două parcele care nu sînt corespunzătoare și voi merge mîine cu oamenii să vedem care este situația la fața locului”, ne-a spus și primarul Dumitru Sebeștin.
Singurul care a apreciat că situația de la Palanca este ca și rezolvată este secretarul general al prefecturii, Gheorghe Hură. El ne-a mai precizat că firma austriacă va primi fără doar și poate amplasament de exploatare în altă parte, fără a pune în discuție faptul că este posibil ca aceasta să refuze, caz în care toate planurile concepute ieri la prefectură ar fi inutile. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns