Valoarea minimă a capitalului unor societăți va fi de cel puțin 25.000 euro
• în funcție de inflație și de cursul valutar, va crește capitalul social minim obligatoriu • măsura este cuprinsă în Legea anticorupție • în Bacău, activează 586 de societăți pe acțiuni
Sumele minime cu care se pot înființa firme se vor modifica periodic în funcție de cursul valutar. Gheorghiță Patrichi, directorul Oficiului Registrului Comerțului (ORC) de pe lîngă Tribunalul Bacău spune că, în prezent, Legea 314/2001 stabilește la cel puțin 2 milioane de lei, pentru SRL-uri, și 25 de milioane de lei, pentru SA-uri, valoarea minimă a capitalului social al firmelor. Guvernul va modifica anual valoarea minimă a capitalului social al unei societăți pe acțiuni sau în comandită pe acțiuni, astfel încît, pînă la 31 decembrie 2005, acesta să nu fie mai mic decît echivalentul în lei al sumei de 25.000 de euro. Prin pachetul legislativ anticorupție, Legea 161/2003, Guvernul a modificat Legea 31/1990, republicată, privind societățile comerciale, act normativ care stabilește că, în cazul acestor societăți, capitalul social nu poate fi mai mic de 25 de milioane de lei.
De asemenea, acționarii societăților în comandită au mai multe obligații decît cei de la societățile pe acțiuni, care răspund strict în limita participării la capitalul social. Acțiunile emise pentru majorarea capitalului social vor fi oferite spre subscriere, în primul rînd, acționarilor existenți, proporțional cu numărul acțiunilor pe care le posedă și cu obligația ca aceștia să-și exercite dreptul de preferință în termenul hotărît de adunarea generală, dacă în actul constitutiv nu se prevede altfel. După expirarea acestui termen, acțiunile vor putea fi subscrise public.
În Legea anticorupție, mai este prevăzut că acționarii unei societăți care nu sînt de acord cu hotărîrile luate de adunarea generală cu privire la schimbarea obiectului principal de activitate, la mutarea sediului sau la forma societății să aibă dreptul de a se retrage și de a obține contravaloarea acțiunilor pe care le posedă. Numărul acțiunilor pe care le vor putea obține va fi calculat fie proporțional cu activul social net ce ar rezulta după ultima situație financiară anuală aprobată, fie la valoarea medie de piață a acțiunilor din
ultimul trimestru, înscrisă în cota bursei sediului sau pe o piață organizată, extrabursieră.
Conform datelor de la Registru, în județul Bacău activează 586 de SA-uri, dintre care trei înființate în acest an. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns